Kollektivavtal, SSU-kris, och förtryck - tema på 1 maj

Första maj firades på flera platser i Kalmar län under söndagen men lockade inga stora skaror. Bland de som kom var kampglöden stor på sina håll. Men det var inte bara attacker på högern. En del ställde krav på förbättringar från de egna leden. Läs mer och lyssna på en del av vad som hände...

Mörbylånga inledde dagen vid 10, en halv timme senare än utsatt tid. Ungdomastalaren Johan Peiper från SSU var självkritisk mot sitt eget förbund och talade om vikten av bättring.

I Kalmar talade biträdande partisekreteraren (s) Håkan Juholt inför ovanligt få församlade. Arrangörerna talar själva om 500 på Larmtorget och 250 i tåget, men P4 Kalmars reportrar uppskattar drygt 150 i tåget, som såg ovanligt tunnt ut. Nils Karlsson, som filmat 1 maj tåg sen femtiotalet säger till P4 Kalmar att det är det minsta tåg han filmat någonsin.

I Oskarshamn blev det byte av talare sen huvudtalaren inte fått resa till Sverige efter hot från den vitryska regimen.

I Västervik ägde två första-majdemonstrationer rum, dels Socialistiska partiets demonstration som lockade många ungdomar och där man krävde en radikalare politik än den som regeringen för, och dels den deltagarmässigt inte så mycket större socialdemokratiska och fackliga rörelsens demonstrationståg genom stan och sen mötet i Stadsparken där runt 200 personer deltog och fick höra byggnads ordförande Hans Tilly tala om hotet inför en eventuell borgerlig regering efter nästa val.

I Emmaboda samlades förutom socialdemokraterna också ett sjuttiotal vänsterpartister för det enda tåget partiet har i länet idag. Många var ungdomar.

I Edsbruk gick oppositionslandstingsrådet Ulf Nilsson till attack mot borgerliga landstingsmajoriteten för att ha varit en bricka i ett spel sen man hyst förhoppningar om en privat ryggklinik i Västervik. Socialdemokraterna har enligt Nilsson länge hyst tvivel om satsningen på ett scolioscentrum och drar nu slutsatsen att det inte blir något av med projektet. Dessutom lovar Ulf Nilsson att framtiden för sjukhusköken i Oskarshamn och Västervik säkras om socialdemokraterna vinner landstingsvalet nästa år.