Jönköpings län

De bemötte hatet med kärlek

12 min

Efter den senaste tidens attacker mot moskéer och andra religiösa lokaler har flera av dem kärleksbombats, så också i Skillingaryd och Jönköping.

Björn Terlegård och Jonathan Åkerberg från antirasistiska nätverket Tillsammans för Jönköping var med i P4 för att prata om kärleksbombning. 

– Det kan verka lite puttinuttigt men egentligen så ligger det allvar bakom en kärleksbombning, säger Björn Terlegård.

Den somaliska föreningen i Vaggeryd/Skillingaryd fick flera fönster krossade till deras bönelokal i Skillingaryd under nyårsnatten. Detta fick det nystartade antirasistiska nätverket Tillsammans för Jönköping att i helgen åka till både somaliska föreningen i Skillingaryd  och assyriska i Jönköping för att kärleksbomba dem.

– Det kommer som en respons på att människor blir utsatta för hat, att man på något vis vill visa sitt stöd för de människor som blir utsatta för det och att man vill bo i ett samhälle där alla kan känna sig trygga, säger Jonathan Åkerberg.

De satte upp utklippta pappershjärtan på lokalerna med vänliga hälsningar på och deras kärleksbomb hyllades av Jan-Olof Johansson, biskop i Växjö stift.

– Det sprids så mycket rasistiska och nazistiska och skumma mörka tankar, inte minska på nätet i dag. Och då är det viktigt att vi som står för ett öppet samhälle och alla människors lika värde ställer upp och lägger upp en moteld på det här sättet, säger Jan-Olof Johansson.

På lördag arrangerar Tillsammans för Jönköping en demonstration på Hoppets torg i Jönköping klockan 12:00.

Vad tycker du om fenomenet kärleksbombning?