Hemlös blir arg på budskap om trygghet

Sveriges Radios lokala kanaler skildrar 1 maj-firandet och hittar hemlösa som fnyser åt budskap om trygghet och välfärd, kristdemokrater som tågar för barnomsorgen och en minister som ska kolla på fotboll.

I Sandviken firas 1 maj extra mycket i år eftersom det är exakt 100 år sedan som det första demonstrationståget gick genom staden. Huvudtalare var Ylva Johansson, äldre- och omsorgsminister och talade om vårdgarantin som en fantastiskt stor reform och om sin vision om att vårdköerna i princip ska bort helt. Dessutom avslöjade hon att hon skulle se en del av matchen Gävle–Assyriska.

Budskapet från Kristina Jonsson, Arbetarkommunens ordförande i Vingåker var ”Rör inte a-kassan.

Istället för 1 majtåg samlas Hallstahammarborna i Kolbäcks Folkets Park för en familjedag för att locka även yngre.

Rutin i Arlöv
I Arlöv var en av de äldsta talarna, 91-årige Wilhelm Törnqvist som gick i sitt första tåg för 80 år sedan.

– Det var liksom en skyldighet att gå ut och demonstrera för bättre förhållanden, säger Wilhelm Törnqvist som inte tycker att det känns bra att leden har glesnat med åren.

Har demonstrationerna hjälpt under dina 80 år?

– Om det har blivit bättre? Ja, för sjutton, säger Wilhelm Törnqvist som nu tycker att man ska prata om arbetslösheten.

Nybörjare ville prata lön
För Malin Gräs från Mönsterås var det däremot första gången. Vänsterpartiets länsgemensamma tåg i Emmaboda lockade ungdomar från hela Kalmar län.

– Det viktigaste för mig är lika lön för alla. Lika lön för lika arbete, säger hon.

Fusket på tapeten på flera håll
I Ängelholm var det bara 50 personer som demonstrerade och åsikterna gick isär vilken som var den viktigaste frågan, både kvinnors löner och fusket inom den egna rörelsen nämndes.

Kent Gustavsson, ordförande i Arbetarekommunen i Degerfors tycker att det känns tungt att han på lokal nivå får bära hundhuvudet för affärerna bland annat inom SSU. För att bygga upp förtroendet igen har man nu bildat en Ungdomskommittén.

Valupptakt för Pekgul
S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul talade i Söderköping och hon säger att valupptakten har börjat.

– Det måste bli tydligare vad skillnaderna är och vad det innebär om vi skulle få en borgerlig regering, vilken politik de står för, säger hon.

Hemlösa blir arg på tal i Svenljunga
Socialdemokraten Roland Andersson talade för trygg och rättvis välfärd i Svenljunga men en i publiken blev arg.

– Jag tycker han snackar en massa skit rent ut sagt. Jag blir så arg när jag sitter här och hör att de inte säger någonting om de hemlösas situation. Här i Svenljunga är det flera som är hemlösa liksom jag, säger Erja Elldén.

Matsalsnedläggning upprörde Grännaborna
40 personer hade samlats i Gränna för att demonstrera men det var inte bara socialdemokrater som slöt upp i leden.

För mest handlade demonstrationen om nedläggningen av matsalen på Gränna äldreboende, vilket lockade även andra till demonstrationståget.

S-ledningen hade lämnat sina uppdrag
I Norrsundet höll det på att inte bli något 1 maj-firande. Orsaken var att hela styrelsen för den socialdemokratiska föreningen lämnade sina uppdrag i början av året och inga nya krafter har ännu tagit vid.

Men några äldre socialdemokrater, som blev arga över beskedet om det inställda firandet, som tog saken i egna händer och har nu på kort tid arrangerat ett firande.

Kristdemokrater demonstrerar i Uppsala
Men det är inte bara socialdemokrater och vänsterpartister som demonstrerar.

Även kristdemokraterna i Uppsala har anammat dagen och ordnar en demonstration för rättvisa och valfrihet i barnomsorgen.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se