SAS går back med en miljard

Krisdrabbade flygbolaget SAS presenterar i övermorgon resultatet för årets första tre månader. Enligt källor som TT har talat med blir det en förlust första kvartalet på nära 1 miljard kronor.

Bertil Ternert, informationschef på SAS, vill inte kommentera uppgifterna men menar att första kvartalet historiskt sett är svagt inom flygbranschen.

– Rent generellt, och det vet alla, är det första kvartalet är en svår period. Då har resandet inte hunnit starta upp för året, säger han.

Första kvartalet ofta dåligt
Harald Rosén, generalsekreterare på branschorganisationen Svenskt Flyg säger till Ekot att han håller med om första kvartalet generellt är dåligt.

Det behöver inte innebära några större problem för SAS om det blir förlustsiffror som presenteras på tisdag, menar han.

Från Fackligt håll säger Bo Säbb, ordförande i Svensk Pilotförening, att några diskussioner om ytterligare neddragningar eller sparpaket inte har diskuterats utöver det sparpaket kallat Turnaround 2005 som redan är igång. 

Förlust ska bli vinst innan året är slut
Målsättningen från SAS koncernledning är man efter flera års brakförluster, 2 miljarder förra året, med hjälp av Turnaround 2005 skall vända förlust till vinst innan året är slut. Den målsättningen kvarstår, säger SAS informationschef Bertil Ternert.

– Vi har fått ner kostnaderna med nära 12 miljarder och vi har fått ner enhetskostnaderna med 26 procent . Det bedömer vi som mycket framgångsrikt. Vi har ställt en prognos för 2005 att resultatet ska bli positivt, säger han.

Håkan Widman
hakan.widman@sr.se