Jönköpings län

Nu blir det billigare för ungdomar att åka buss

4:39 min

Från och med första januari i år reser alla unga fritt i hela Jönköpings län för 150 kronor i månaden.

– Innan har jag betalt med pengar när jag har åkt buss och det var inte så värst värt. Det kommer bli bättre nu när man köper busskort, säger 15-åriga Elmir Jacupovic som köpte ett månadskort i dag.

För 150 kronor reser nu alla mellan 7 och 19 år obegränsat i hela Jönköpings län. Det är Jönköpings länstrafik som sänker månadskortet från över 500 kronor till 150 kronor. Något som är kostsamt att införa men som Jönköpings länstrafik ändå tror lönar sig i längden. Från Region Jönköpings län får de 9 miljoner kronor som ska täcka upp för de förlorade intäkterna.

– Det har ett mer långsiktigt syfte att skapa goda resvanor tidigt, så att man förhoppningsvis i vuxen ålder fortsätter att resa kollektivt, säger Fredric Fingal, ekonomichef på Jönköpings länstrafik.

P4 Jönköping har tidigare berättat om hur sex-kilometersgränsen till skolan slog orättvist mot Råslätt när de ungdomar som bodde längst bort i bostadsområdet fick åka gratis till sin gymnasieskola medan klasskamraterna på gatan bredvid tvingades betala över femhundra kronor. 

– De som studerar har inte lika mycket pengar som andra har och då borde de få en fördel att det blir billigare, säger 16-årige Adam Dahlqvist som bor på Råslätt och som tidigare fick betala mycket mer för sitt busskort eftersom han bodde för långt ifrån skolan.