Göran Perssons vallöfte: Tandvårdsreform för alla

Statsminister Göran Persson 1 majtalade i Malmö och han hade med sig ett vallöfte till åhörarna: en bra tandvård ska i fortsättningen gälla inte bara unga och pensionärer utan alla.

– Vi måste använda den kommande perioden och de resurser som nu kommer till för att skapa en tandvårdsförsäkring som är till för alla. Det blir nästa stora reformområde. Därför tillsätter Ylva Johansson i en nära framtid en beredning som ska föreslå de första stegen till en allmän tandvårdsförsäkring. Klassisk socialdemokratisk reformpolitik, sa Göran Persson under sitt tal i Malmö.

Efteråt frågar Ekots reporter hur reformen ska finansieras.

– Det får tas i den takt som våra resurser växer till. Det får ske på sådant sätt att vi både klarar finansiering och successiv utbyggnad. Vi har klarat en förbättring av tandvården för de äldre som fått väldigt stor betydelse för många äldre utan höjda skatter så det tror jag vi klarar under förutsättning att vi har en fortsatt god ekonomisk utveckling, säger Göran Persson.

Varför har det inte skett tidigare?

– Allt måste ske i den takt vi har resurser till och nu ser vi att vi betat av de reformer vi har i våra valmanifest och nu börjar jag skissa på det som ska komma följande mandatperioder, säger han.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se