23-åring köpte mängder av varor med andras betalkort

I dag inleds en rättegång mot en 23-åring från Götene kommun och som lurat ett stort antal personer på mer än 370 000 kronor.

Åklagare Jennifer Hasselroth säger att utredningen i princip kunnat pågå i oändlighet men att man till slut var tvungen att sätta stopp bland annat av resursskäl:

– Vi hade säkert kunnat hitta bedrägerier för lika mycket pengar till. Men till sist fick vi sätta punkt, säger åklagaren.

Enkelt uttryckt har skaraborgaren lyckats beställa varor och även ta ut pengar med andra människors betalkort.

Man vet inte hur han kommit över kortuppgifter till ett så stort antal kort som det är frågan om här men en teori är att han köpt kortuppgifterna:

– Det finns flera sätt att komma över kortuppgifter. Det kan vara så att han köpt uppgifter till betalkort innan de ens är tryckta. Men om detta vet vi inget, säger åklagaren.

Fälls han för grovt bedrägeri riskerar han fängelse minst sex månader. Ytterligare två män från Småland och Grästorp är medåtalade men då bara för medhjälp.

Många av de som drabbats har inte ens märkt att det försvunnit pengar:

– Vi har ringt massor av samtal till olika målsägande, och alla har inte upptäckt att det fattats pengar, så är det, förklarar hon.