Kritiserar Ryssland för politisk process mot ukrainare

1:53 min

Flera ukrainare, bland andra en känd filmregissör, har fängslats i Ryssland. Fallen är tveksamma menar människorättsaktivister.

Ekot berättade i morse om dagens nätkampanj för att få en ukrainsk stridspilot fri. Hon hålls fängslad i Moskva, anklagad för två journalisters död. Men inga bevis har lagts fram som stöder åtalet och hon hungerstrejkar i protest.

Men det finns fler fall. Minst fem ukrainska medborgare sitter i ryska fängelser som en följd av konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

En är känd filmregissör, en annan vänsteraktivist och två juridikstudenter. Gemensamt är terroranklagelser och ryska säkerhetstjänsten FSB:s inblandning i förhör och påtvingade tystnadslöften för försvarsadvokaterna.

– Jag erkänner inte den ryska annekteringen av Krim och vill inte bli rysk medborgare utan jag är ukrainare och jag har inga förhoppningar på någon rysk rättvisa, sade filmregissören Oleg Sentsov i november från sin bur i rättsalen i Moskva.

Juridikstudenterna från Lviv, Jurij Jatsenko och Bohdan Jarytjevskij, greps i maj i ryska staden Kursk. De hölls utan försvar eller rättegång i månader. Förhören sköttes av ryska säkerhetstjänsten FSB, som med tortyrliknande metoder försökte tvinga dem att erkänna att de tillhörde ukrainska Högra sektorn och planerade terrordåd i Kursk. En karta över järnvägsstationen på en mobil var FSB:s enda bevis.

Jarytjevskij deporterades i höstas och kampanjar nu för att få sin vän fri. Med hjälp av terrorlagar har rättssaken hållits hemlig.

Samma gäller de fyra som greps på Krim i maj i fjol. De motsätter sig den ryska ockupationen av Krimhalvön och har utsatts för brutala förhörsmetoder, enligt människorättsorganisationer som följt deras fall.

Rättegångarna har skjutits upp flera gånger och nästa hålls senare i januari mot Sentsov. Människorättsorganisationer som Amnesty och Memorial kallar rättsfallen för politiska.