Grekland skulle stärkas utanför euron

1:51 min

Sannolikheten att Grekland lämnar euron tycks öka, framför allt efter rykten om att den tyska regeringen nu skulle vara beredd att acceptera att Grekland väljer den vägen. Om det skulle ske skulle den grekiska ekonomin stärkas rejält, säger Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

– Det ger en stimulans för ekonomin som man inte har i dag. Vi skulle kunna räkna med en betydande ekonomisk återhämtning för Grekland, säger Jan Häggström.

Sedan den djupa grekiska krisen blev uppenbar 2010 har de andra euroländerna stöttat Grekland ekonomiskt och ett viktigt mål har varit att behålla Grekland i euron.

Resonemanget har varit att de finansiella följderna för hela eurozonen skulle bli förödande om man lät Grekland lämna den gemensamma valutan.

Nu har euroländerna skapat system som skulle klara att Grekland lämnar den gemensamma valutan.

En tänkbar följd av det val som enligt planerna hålls i Grekland den 25 januari skulle kunna bli att Grekland slutar med åtstramningspolitiken, vägrar betala på sina skulder och slutligen lämnar euron.

Risken är att det skulle stärka den grekiska ekonomin så mycket att andra länder skulle vilja gå samma väg, enligt Jan Häggström.

– Flera andra länder, framför allt Spanien, har väldigt hög arbetslöshet. Om även Spanien skulle lämna, då får vi mycket större ekonomiska och finansiella följder för resten av euroområdet. Det skulle öka spekulationerna om att ytterligare ett land lämnar euron, säger Jan Häggström.

Vilket land skulle det vara som stod på tur då?

– De som står närmast på tur är de som har haft de största problemen. Portugal har en hög arbetslöshet, liksom Italien.

Skulle det kunna fungera som en återhållande kraft, för att behålla Grekland i euron?

– Ja, jag tror att om man bara titta på de finansiella smittoeffekterna, som den tyska regeringen gör enligt ryktena, då kanske man underskattar problemet med att låta Grekland lämna euron. Jag tror att man också måste tänka på vilka andra länder som också skulle vilja lämna euron, säger Jan Häggström.