EU: Grekland kan inte lämna euron

1:52 min

Det starkaste grekiska partiet vill släppa på sparkraven och skriva av landets lån – en politik som kan leda till att landet tvingas lämna EU. Men nu sätter unionen ner foten: Länder lämnar inte Europa.

Europas ögon riktas alltmer mot Aten inför det grekiska nyvalet om mindre än tre veckor.

I opinionen leder ett parti som om de vinner lovar slut på åtstramningspolitiken.
Och nu växer oron över vilka konsekvenser ett sådant löfte skulle få för den grekiska ekonomin och i förlängningen även för euron som valuta. 

Men i dag satte EU-kommissionen ner foten.

– Ett euromedlemskap är oåterkalleligt, sa EU-kommissionens talesperson Annika Breidthardt i dag i ett försök att lugna stämningarna efter nya spekulationer om att Grekland kan vara på väg att överge euron som valuta.

Spekulationerna satte fart efter uppgifter i tyska tidningen der Spiegel i lördags som hävdade att Tysklands ledning inte längre räds ett grekiskt euroutträde.

Uppgifterna tillbakavisades i dag, men bara det faktum att ordet "grexit" – att Grekland lämnar euron – åter används räcker för att oron ska börja växa.

I dag noterade euron sin lägsta nivå mot dollarn på nio år. Även Atenbörsen föll med omkring fem procent i dag.

Det är mannen på bilden ovan som sätter skräck i finansmarknaderna. Det vänsterradikala partiet Syrizas ledare Alexis Tsipras, vars parti leder knappt i opinionen mot regeringspartiet Ny demokrati.

I ett valtal i lördags sa han återigen att om hans parti segrar kommer man kräva avskrivning av delar av Greklands gigantiska lån från utlandet. Tsipras lovade också höjda minimilöner.

Kritiker menar att sådana löften skulle innebära ekonomisk katastrof och tvinga landet att överge euron. Frankrikes president Francois Hollande sa i en radiointervju i dag att Greklands nya ledare måste respektera landets åtaganden. Samtidigt menar många att eurozonen är betydligt mer motståndskraftig i dag jämfört med under den värsta krisen och att man därför skulle klara om ett land hoppade av samarbetet.

Även om ett euromedlemskap är oåterkalleligt så sa EU-kommissionens talesperson i dag att om det grekiska valet ändå innebär att man måste se över medlemsvillkoren så får vi göra det när de grekiska väljarna sagt sitt.