Tusentals judar lämnar Frankrike

1:40 min

Så många som 7000 judar lämnade Frankrike förra året och flyttade till Israel. Det är en fördubbling jämfört med året innan och det bekymrar judiska organisationer i Frankrike.

Ett hårdare klimat med ökad antisemitism i Frankrike är en förklaring till att familjer lämnar allt.

Jonathan Levy stänger dörren till sin lägenghet i Paris. Det blir svårare känslomässigt än vad han hade räknat med, säger han till fransk tv.

Judiska organisationer i Frankrike beskriver året som katastrofalt med våldsdåd där judar blivit misshandlade för att de är just judar.

Affärer har blivit plundrade, synagogor attackerade och ungdomar har kastat brandbomber. Inrikesministern har kommit med flera fördömanden.

– Livet blir mer behagligt som ung jude i Tel Aviv än i Paris, säger Jonathan Levy när han sitter på ett bullrigt flygplan på väg från Frankrike.

Det har satt djupa spår hos många hur judar vid en skola sköts till döds av en muslimsk extremist vid terrordåden 2012 i Toulouse.

Det skrämmer också många att en fransk militant islamist som stridit i Syrien utreds för terroristdådet mot judiska museet i Bryssel förra våren där flera dödades.

Oron hos de som flyttar gäller också det främlingsfientliga partiet Nationella Frontens framgångar här och de tuffa ekonomiska tiderna.

Familjer berättar i franska medier hur de känner sig friare i Israel även om de måste ha skyddsrum i sina nya hem att fly till vid oroligheter där.

Judiska organisationer räknar med att ännu fler judiska familjer kommer att lämna Frankrike det här året, omkring 10 000 personer.