Islamfientliga Pegida mötte motstånd i Berlin

2:19 min

Artikeln uppdaterad 7/1 2015 efter beslut av ansvarig utgivare gällande benämning av Pegida.

De islamfientliga Pegida-demonstrationerna i Tyskland fortsatte i går kväll. Rekordmånga människor demonstrerade återigen för Pegida i Dresden men i flera andra städer var motdemonstranterna fler. I huvudstaden Berlin var stämningen stundtals hätsk.

Förkortningen Pegida står för Patriotiska européer mot islamiseringen av väst, och de kräver minskad invandring. I Berlin stod några hundra Pegida-demonstranter bara några meter från några tusen motdemonstranter. Det var fackförbund, politiska partier men också vänsterradikala grupper som blockerade demonstrationsvägen som Pegida-anhängarna fått tillåtelse att använda.

– Det är vänsterfascister som stoppar oss, det är skamligt att polisen inte kan se till att låta oss använda vår demokratiska rättighet, sa en av Pegida-demonstranterna som inte ville säga sitt namn.

– Vi vill inte att de ska få marschera med sådana åsikter. Det är vår demokratiska rättighet att stoppa dem, sa motdemonstranten Rube Nitsche.

Bara drygt 350 Pegida-anhängare dök upp i Berlin, när rörelsen nu försöker sprida sig över Tyskland. Inte så många fler kom till demonstrationerna i Köln. Men i Dresden, ursprungsorten för demonstrationerna, samlade Pegida återigen stora skaror. Omkring 18 000 personer dök upp i går kväll, det är något mer än förra gången.

Detta trots förbundskansler Angela Merkels hårda fördömande av demonstrationerna i sitt nyårstal.

– De som arrangerar sådana här demonstrationer har ofta fördomar, iskyla, ja, till och med hat i sina hjärtan, sa Merkel.

Jämte plakaten om minskad invandring och den tyska flaggan fanns i Dresden i går också den ryska flaggan lite varstans. Flera Pegida-demonstranter är nämligen också kritiska mot den tyska hållningen till Ryssland i Ukrainakonflikten.

Men i går ökade alltså också motståndet mot Pegida i Tyskland. Myndigheterna i Berlin släckte ljuset vid berömda Brandenburger Tor för att visa sitt motstånd mot Pegida. Även ljusen vid Kölns berömda dom släcktes när ett hundratal Pegida-demonstranter samlades vid katedralen.

Tusentals demonstrerade för öppenhet och tolerans i städer som Hamburg, Münster och Stuttgart. Pegida-demonstrationerna fortsätter alltså att stå högt på dagordningen i den tyska inrikespolitiken.