Rekordmånga havsörnar vid Tåkern

1:27 min

God tillgång på fisk och utsatta svanar har gjort att havsörnar samlats vid Tåkern som aldrig förr. I måndags slogs det rekord vid fågelsjön.

– Vi har sett 50 havsörnar. Den enormt häftiga siffran om 50 exemplar och det är rekord för Tåkern om än med ganska liten marginal, säger Adam Bergner ornitolog vid Tåkerns fältstation.

Det tidigare rekordet var 47 havsörnar och det var ungefär vid den här tiden för tre år sedan.

Det låg is på sjön redan  i mellandagarna men den gick den ju upp då under stormen efter nyår. Men nu har det frusit på igen och då samlas örnarna vid sjön igen.

– Dels för att det är mycket fisk i sjön och de kan spana efter fisk från iskanten. Dessutom är det mycket svan i sjön i de krympande vakarna. Då sitter örnarna där och väntar ut dem helt enkelt, säger Adam Bergner.

Vad känner du som fågelentusiast när du ser så många örnar på ett och samma ställe?
– Man häpnar. Jag har inte varit med så jättelänge men för dem ur det lite äldre gardet som skådat fågel i 50-60 år är det här en oerhört fantastisk syn. Det var ingenting man kunde drömma om för ens för 20-40 år sedan att ha så mycket örn på ett och samma ställe. Då var havsörnarna väldigt hotade och det såg mörkt ut för dem. Dels var det illegal jakt men också miljögifterna som gick väldigt hårt åt örnar och andra rovfåglar under 50- och 60-talen.