Antalet krig ökade kraftigt förra året

2:00 min

Antalet krig i världen ökade under 2014 och var minst tio, enligt en preliminär uppskattning av forskare vid Uppsala universitet. Världen har inte sett så många krig på över tio år, säger Peter Wallensteen, som är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

– Det är nästan med 50 procent. Vi kommer upp i tio krig, jämfört med sju. Går man tillbaka till 2010 så var det bara fem krig. Så något händer här i världen som är oroande.

Uppsalaforskarna definierar som väpnade konflikter där minst 1 000 personer har dödats i strid det senaste året.

2014 har flera nya krig blossat upp. Bland annat i Ukraina där separatister strider mot regeringen i den östra delen av landet.

Även i Gaza ägde ett nytt krig rum i somras.

– Där har vi haft många konflikter tidigare men det är länge sedan det var något så intensivt, säger Peter Wallensteen.

Andra krig som pågått länge är de i Afghanistan, Pakistan, Somalia och Jemen. Till de allvarligaste konflikterna med högst dödstal hör de i Syrien och Irak.

En av anledningarna till att krigen blivit fler är att internationella organisationer som FN inte har kunnat spela samma roll som tidigare för att lösa konflikter, säger Peter Wallensteen vid Uppsala Universitet.

– En hel del går tillbaka på oförmågan till samarbete mellan USA och Ryssland. Det i sin tur leder till att de internationella organisationerna inte får de utrymme de borde ha för att kunna lösa de här konflikterna.

Hur ska man lösa den här situationen?

– Jag hoppas att den typ av information som vi ger här stimulerar till eftertanke att det här är allvarligt och att något måste göras för att komma åt de här konflikterna, framförallt i Mellanöstern.