10 år efter stormen Gudrun: "Det var en bedrövelse"

7:06 min

Det är nu 10 år sedan stormen Gudrun drog in över södra Sverige. Skogsägaren Bengt Pagels i Bräkne-Hoby var en av alla som drabbades hårt av stormen. 

Närmare 350 000 hushåll blev strömlösa och runt 75 miljoner kubikmeter skog blåste omkull natten den 8:e januari 2005.

Bengt Pagels i Bräkne-Hoby var en av skogsägarna som drabbades när träden trillade som dominobrickor. Dagen efter stormen åkte han ut för att titta till sin skog och fick då se träden ligga som plockepinn. 

– Det fanns inte ett träd som stod upp och det gick inte att komma fram överhuvudtaget. Jag trodde inte det var sant. Det var en bedrövelse och i flera år hängde det efter, säger Bengt Pagels.

Ungefär 5 000 kubikmeter träd trillade den natten på Bengt Pagels ägor, vilket motsvarar mellan fem och sex årsavverkningar. 

– Det var hemskt. Och det var inte bara jag som led utan min familj fick ju lida också eftersom jag var på dåligt humör hela tiden. Men ska du ha det här jobbet så kan du inte älta bakåt utan du måste se framåt.

Nu har han planterat 35 000-40 000 nya plantor och har då satt både lärk, hybridasp, tall och gran. Att se de nya träden växa upp är något som hjälper honom att gå vidare.

– Nu är det ju skog igen och då är Gudrun bakom oss, säger Bengt Pagels.

Läs mer om stormen Gudrun här.