Alla länder förlorade på Eurokrisen - utom Tyskland

1:44 min

Nästan fyra miljoner arbetstillfällen har gått förlorade i eurområdet under krisåren. Det visar en ny studie. Det enda stora land som under krisåren istället fått rejält sänkt arbetslöshet är Tyskland.

Det brukar kallas för det tyska jobbundret och en studie från revisionsbolaget EY visar nu hur det ser ut i reda tal under de senaste årens europeiska krisår.

Studien utgår från 2007, då finanskrisen började göra sig gällande i USA och så småningom också följdes av eurokrisen i Europa. Sen dess har den tyska ekonomin skapat ungefär 2,2 miljoner nya arbetstillfällen, den tyska arbetslösheten har under samma tid sjunkit från från nästan nio procent ner till drygt 5 procent.

Andra siffror visade häromdagen att den tyska sysselsättningen inte varit så hög som nu på flera decennier.

Endast Malta kan enligt studien visa upp en jobbtillväxt under krisåren av övriga Euromedlemmar. Där har arbetslösheten under krisåren minskat med en halv procentenhet.

I övriga euroländer är det rätt dystert. Sammanlagt nästan fyra miljoner arbetstillfällen har gått förlorade i euroområdet, sen 2007. I siffror har flest jobb försvunnit i Spanien, följt av Grekland och Italien. I procent räknat har dock arbetslösheten ökat mest i Grekland, följt sen av Spanien och Cypern.

Revisionsbolaget, EY tror dock att att den totala arbetslöshen i eurområdet kommer minska under 2015.

Att den tyska ekonomin gått bra under krisåren är inte minst en följd av stark efterfrågan på tyska varor från länder utanför Europa, som Kina och USA.

Men även de stora reformer som Tyskland gjorde i början av 2000-talet, som gjorde den tyska ekonomin mer konkurrensmässig har bidragit. Men då infördes också en stor mängd låglönejobb i Tyskland, vilket också har bidragit till jobbtillväxten, något som många här i Tyskland ser kritiskt.

Bland annat därför har de tyska socialdemokraterna tvingat igenom att en minimilön på motsvarande ungefär 85 kronor i timme införts från och med i år.