Tolv döda i attack mot fransk tidning

5:31 min

Maskerade och beväpnade män attackerade vid 11.30 på onsdagen den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris. Minst tolv personer uppges ha dödats och flera har skadats.

Är du på plats? Hör av dig på 0455-366810. 

Franska medier rapporterar att tre eller fyra gärningsmän har varit delaktiga i attacken. Ett vittne uppger att han sett flera maskerade män beväpnade med automatvapen ge sig in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt Le Parisien ska gärningsmännen ha tilltalat sina offer vid förnamn innan de sköts, skriver TT. Dådet ska ha ägt rum vid ett veckomöte, där alla tidningens framträdande medarbetare fanns närvarande. 3 000 poliser är mobiliserade i jakten på gärningsmännen i Paris.

Tidningen 20 minutes lyckades per telefon kontakta en medarbetare på Charlie Hebdo, som sade att "detta är en massaker, det finns döda".

Gärningsmännen flydde från platsen i en bil, det visar en video publicerad av BBC. The Guardian skriver att tre män flytt in i en bil som kördes av en fjärde. Vid Porte de Pantin i nordöstra Paris ska männen sedan övergett bilen och kapat en ny.

Till en början förekom uppgifter i franska medier om att gärningsmännen tog gisslan när de flydde från platsen. Uppgifterna har inte bekräftats.

3 000 poliser är nu mobiliserade i jakten på gärningsmännen i Paris.

12 personer har dödats enligt en polistalesman. Två av dem uppges vara poliser och tio journalister. Dessutom uppges tio personer ha skadats. Fyra av dem allvarligt ska vara allvarligt skadade, det bekräftar den franske presidenten François Hollande efter attacken.

Enligt president Hollande råder det inget tvivel om att attacken mot tidningen är ett terrordåd.

– Det är en svår tid då Frankrike har utsatts för ett flertal terroristattacker under de senaste veckorna. Vi måste visa att vi är ett enat land, säger Hollande i direktsändning.

Efter attacken har säkerhetsnivån höjts till den högsta nivån i Parisområdet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Mycket tyder på att det är ett extremt islamistiskt attentat, då det finns videobilder som visar där de ropar Allahu Akbar. Charlie Hebdo är en satirtidning som under åren publicerat satirbilder på till exempel profeten Mohammed, och det här skulle då kunna vara en revansch. Det återstår att se om man finner gärningsmännen, säger Ekots Alice Petrén på plats i Paris. 

Tidningen publicerade i natt en satirteckning på sitt twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Satirtidningen Charlie Hebdo har tidigare utsatts för attentat. 2011 attackerades kontoret med en brandbomb, och tidningens hemsida hackades. Den attacken antogs hänga ihop med att tidningen avbildat profeten Mohammed på förstasidan.

– Vi får vänta med att dra för långtgående slutsatser tills vi fått tag på förövarna. Man kan säga att sådana här attacker mot tidningsredaktioner har förekommit tidigare. Det har varit två stora planerade attacker mot Jyllandsposten, brandbomber mot Charlie Hebdo och nyligen en fransman som öppnade eld mot judiska muséet i Bryssel, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare på Försvarshögskolan.