Publiknätverket

Rawfood hjälpte mot gasig mage

15 min

Efter all julmat kan det vara på sin plats med en annan kost. Emma Andersson och Linda Rundqvist vill inspirera fler att prova rawfood, en grönare kost utan gluten och mejeriprodukter. 

Det är tre år sedan Emma Andersson gick över till råkost. I hennes kök finns en hel hörna med hyllor fyllda av nässelpulver, olika bönor, torkade frukter, bär, frön och alger. Det ser ut som en liten butik av nyttigheter. 

– Jag märkte nästan direkt hur jag blev piggare. Magen var inte så gasig och uppblåst och jag kände att kroppen mådde bättre, berättar Emma. 

I dag driver hon och kompisen Linda Rundqvist en facebooksida och har inspirationsträffar där de försöker inspirera fler att prova råkost. 

Rawfood, eller råkost, är levande föda, det vill säga mat som inte processats eller värmts mer än till 42 grader. På så sätt är väldigt mycket av de ursprungliga vitaminerna och mineralerna kvar i maten. Ofta är det mat med klara färger, som grönt och rött. 

– Vi är gjorda för att kunna ta upp dessa ämnen, när vi äter en sådan här kost får i oss saker som vår kropp känner igen och kan snabbt ta upp, det gör att vi mår bättre, säger Linda Rundqvist och tillägger att det bland annat är lätt att göra en god, nyttig smoothie varje morgon. 

Det finns inget kött med i råkosten, proteinerna kommer istället ifrån bönor, linser och fröer.