Elnäten i Västsverige tål stormar bättre tio år efter Gudrun

4:05 min

I dag har Vattenfalls vädersäkrat dubbelt så mycket av sitt elnät i Västra Götaland.

– I dag är närmare 85 procent av elnätet i Västra Götaland vädersäkrat och det är mer än dubbelt som mycket som i början av 2000-talet. Det handlar om investeringar på 4,5 miljarder kronor, säger Helena Kottered, kommunikationsansvarig på Vattenfall Distribution.

Att vädersäkra elledningarna handlar om att antingen gräva ner dem i marken eller isolera luftledningar så att elen kan komma fram även om det faller blötsnö eller träd på dem.

– Men trots att leveranssäkerheten är bättre så kommer det att bli strömavbrott även i framtiden när stora stormar sveper in. Skillnaden är att avbrotten blir färre och att strömmen kan komma tillbaka snabbare.

Stormen Gudrun drabbade Sverige natten mellan den 8 och 9 Januari 2005. Södra Sverige och Småland blev värst drabbat i vårt land, men även i Västra Götaland föll träd och kapades elledningar.

– Drygt 66 000 hushåll var utan ström i Västsverige när det var som mest. Var tionde av dem var strömlösa ännu efter en vecka, säger Helena Kottered

P4 Västs facebooksida kan du dela med dig av dina egna minnen och erfarenheter av Gudrun och på här kan du läsa mer om stormen.