Norrbottningar vill ha pooler

Det säljs allt mer swimmingpooler i Norrbotten. På en vecka under förra året sålde Svenska Poolfabriken i Luleå mer än man sålt under ett helt år innan. Svenska poolfabriken har de senaste åren mångdubblat sin försäljningen av pooler, men det är först nu som närmarknaden vaknat.

Svenska poolfabriken AB finns i Luleå men har inte marknadsfört sig nämnvärt på hemmaplan. Enligt företagets VD Hans Persson har det inte varit så stor idé föränn nu, eftersom norrbottningarna har resonerat som så att varför ha en pool när vi har så korta somrar här uppe?

- Men det är ju här man behöver en pool för att kunna förlänga sommaren, anser Hans Persson.

Hans eget intresse för pooler vaknade på 80-talet när han själv skulle bygga pool vid sin sommarstuga.

- Då var många i byn skeptiska, berättar han.

Men Hans Perssons intresse blev så småningom ett blomstrande företag. Från att ha varit ensam med en omsättning på ett par miljoner per år, har Hans Persson idag tio anställda och en omsättningen till 20 miljoner kronor årligen. Svenska poolfabriken i Luleå bygger mellan 150 och 200 pooler per år, de flesta exporteras till Europa.

Poolsektionerna är gjorda av rostfritt stål och företagets affärside är att kunden ska köpa poolerna direkt från fabriken utan mellanhänder. Flest pooler säljs den här tiden på året och för att verksamheten ska fungera har företaget ett samarbete med Samhall.

- Vi hyr lokalen av samhall och dess personal sköter både maskiner och packar varorna.