Mobilaris fördubblar personalstyrkan

Telekomföretaget Mobilaris i Luleå växer så det knakar. Företaget har fått ett ordentligt genombrott på världsmarknaden och fördubblar personalstyrkan det närmaste halvåret, från ett 20-tal till ett 40-tal anställda i Luleå och Stockholm.

Mobilaris har utvecklat ett system för avancerade tjänster för mobiltelefoni, bland annat positionering.

– Allt fler teleoperatörer vill ha tekniken, säger vd Björn Westerholm.

Telia Sonera och franska Orange finns bland kunderna i Europa och företaget är just nu på väg att slutföra affärer i Sydostasien och Mellanöstern.

– Därefter står USA-marknaden på tur, säger Björn Westerholm.

Mobilaris startade för fem år sedan av en grupp ingenjörer vid Telia i Luleå. Teknisk utveckling och support finns i Luleå, medan huvudkontor och försäljning ligger i Stockholm. På båda ställena fördubblas nu personalstyrkan.

Företaget har idag 60 procent av världsmarknaden när det gäller system för information och positionering via mobiltelefonen. Konkurrenterna är få, men man har också fått bra draghjälp i Europa genom en EU-lag, som kräver av operatörerna att de, som ringer nödnumret 112, ska kunna spåras.

Två år i rad har tidskriften Tornado Insiders rankat Mobilaris som ett av de 100 bästa högteknikföretagen i Europa och Israel.