Dansk officer inför rätta för övergrepp på irakiska fångar

I Köpenhamn inleds på måndagen rättegången mot en officer och fyra militärpoliser anklagade för inkorrekt behandling av irakiska krigsfångar.

Vid de första avslöjandena i augusti förra året talades i danska medier rent av om ”tortyr”. Affären har lett till en mer allmän debatt om villkoren för Danmarks deltagande i Irakkriget.

Huvudåtalad enligt den militära strafflagen är underrättelseofficeren Annemette Hommel och därtill fyra militärpoliser.

Ska ha kallat fångar för svin
Vid ett par tillfällen förra året ska de under förhör ha tilltalat tillfångatagna irakier med könsord och uttryck som ”hund” och ”svin” och fångarna har fått inta olika obekväma ställningar. Detta enligt den av de närvarande tolkarna som gjorde en anmälan.

Det är trots allt fråga om lindrigare övergrepp än de världen fått del av från brittiskt håll eller från amerikanska soldater i Abu Ghurayb-fängelset.

Åtalet har väckt liv i debatten
Om det som Annemette Hommel gjort sig skyldig till är tortyr eller i brott mot Genèvekonventionens regler är vad rätten ska slå fast i en dom som väntas om några månader.

Det inträffade har dels gett ammunition till dem som vill att Danmark ska dra sig ur Irak och dels har det rests krav på att Nato eller EU borde ha gemensamma tolkningar av hur Genèvekonventionen ska tillämpas.

”Inte värre än andra”
Annemette Hommels metoder har, menar hennes försvarare, inte varit värre än de som hennes brittiska överordnade och kollegor använt. Men Danmarks försvarsminister Sören Gade är emot en sådan tanke.

– Danmark har snävare instruktioner för vad som är rätt och fel. Risken finns annars att de länder som har generösare tolkningar bildar norm för samtliga. Det vill vi inte, säger Sören Gade.

Bengt Lindroth, Ekots Nordenkorrespondent bengt.lindroth@sr.se