Var ligger Nesserland?

Som många andra deckarförfattare stakade Håkan Nesser ut ett alldeles eget landskap åt sin kommissarie Van Veeteren. Ifjolårets roman ”Skuggorna och regnet” talades det återigen om Nesserland, men nu hade det plötsligt hamnat i Ångermanland.
  Nu ger Håkan Nesser ut en samling berättelser med namnet ”Från doktor Klimkes horisont”. Var befinner han sig nu? Elin Claeson har sonderat terrängen.

Nesser är väl än här, än där, berättelserna utspelar sig både i nordeuropeiska K, I Venedig och i en mellansvensk bruksort för att ta några exempel.
  Samtidigt kan jag konstatera att Nesserlandet trots det är konstant. Det är samma gråmulna himlar, samma långa promenader längs åar, kanaler eller sjökanter. Samma hotellfönster, samma persongalleri. Välbekant och hemtamt och det ligger nåt tryggt i ett författarskap som tillåter sig att återanvända och liksom lutar sig tillbaka i berättelserna. Drar ett bloss på cigarillen, vänder blad i tidningen, blickar ut över ett ödsligt torg och dricker upp kaffet.
  Så sett från Nessers uppdiktade doktor Klimkes horisont är det mesta sig likt. Världen snurrar runt, människor begår illdåd, eller planerar att göra det. Och allt hänger ihop med nåt annat - det man inte sa för trettio år sen, men som man säger nu - det får plötsligt hela tillvaron att se ny ut. Får saker att ske, avslöjar hemligheter och avslutar liv.
  Håkan Nesser gillar att leka med verklighetsuppfattningen och att plötsligt, mitt i det vi tror vi förstår, vända på klacken och dra berättelsen åt helt annat håll. Det är tur för honom att han är bra på det. Att det inte bara blir konstifikt och sökt utan faktiskt underhållande och så där deckardrivet att man inte kan sluta läsa.
  Fem berättelser alltså, kortare och längre, med någotslags mord i sig, skrivna med Nesserskt gott humör ibland lite väl tryfferade av putslustighet och hjärnskrynklande metaberättande. Jag tänker på såna där deckare som finns i bokhyllan på landet - Ellery Queen - det låsta rummet, mordet som försvann - pussel och mysterier. Håkan Nesser är en sån där deckarförfattare vars böcker ska finnas, lite fuktiga och hundörade, på landet.
  Och med det är kanske allas våra land - Nesserland.

Elin Claeson