Nioåring överlevde fågelinfluensan

Vietnam är det land som drabbats hårdast av den dödliga fågelinfluensan. Minst 36 människor rapporteras ha omkommit i sjukdomen. Experter fruktar att fågelviruset kan komma att mutera till en variant som lättare sprids mellan människor. Men det finns de som fått sjukdomen och överlevt.

SR:s utsände har träffat en av de överlevande i Hô Chi Minh-staden.

– Jag hade en liten anka, men den dog. Jag begravde den, lite senare blev jag sjuk, säger nioåriga Hong An Nguyen.

Ett mirakel
Hon sitter i soffan i vardagsrummet hemma, hon ser lite blek ut. Resten av familjen tittar fortfarande lite oroligt på henne. Men hon lever och det är ett mirakel.

Hennes pappa Weng, som jobbar i en textilfabrik, berättar att Hong An ett tag låg medvetslös på sjukhus i fyra dygn. Hon fick intensivvård för sin fågelinfluensa men han var övertygad om att hon skulle dö. Han är fortfarande orolig för sin dotter, vars hosta inte ger med sig.

Man ser att hon har ont i bröstet. Men läkarna säger att lilla Hong An verkar ur farozonen.

Fruktar ny variant av sjukan
Vietnam följer nu internationella rekommendationer för att begränsa sjukdomen men experter säger att fågelinfluensan ännu frodas på visa håll i landet.

Experterna fruktar att en ny variant av sjukdomen kan uppstå – en variant som skulle kunna vara lika dödlig men mer lättspridd mellan människor.

Minskad efterfrågan på kyckling
På största marknaden i Hô Chi Minh-staden klagar kycklingförsäljaren Tram på att hennes levebröd är nästan borta, inte många köper kyckling i dag.

– Myndigheterna säger att det är säkert att äta kyckling nu men folk är ändå rädda, säger hon.

Hemma hos Hong An berättar pappan att hans dotter älskar djur, att det var den lilla anka hon hade som husdjur som gav henne fågelinfluensan. Själv säger Hong An att hon ska akta sig för fåglar i framtiden, även om hon fortfarande älskar ankungar.

Nils Horner, Hô Chi Minh-staden
nils.horner@sr.se