Zeman större än Potter

I Tjeckien vållar utgivningen av Hitlers ”Mein Kampf” uppståndelse. Men någon storsäljare är den än så länge inte. Däremot säljer den tidigare premiärministern Milos Zemans bok bättre än till och med Harry Potter.

WARSZAWA. Det är med premiärministrar som med Nobelpristagare, de flesta glöms snabbt bort. Men Tjeckiens förre premiärminister, socialdemokraten Milos Zemans nya bok ”Hur jag hade fel i politiken” kommer det nog att talas om länge.
  Redan den första veckan såldes boken i häpnadsväckande etthundratusen exemplar, en försäljsningssiffra som inte ens Harry Potter-böckerna klarat av.
  Jag förstår framgången, av alla premiärministrar som jag rapporterat om är nog Milos Zeman den roligaste och mest öppenhjärtiga. Han kallade, minns jag, Jörg Haider för ett politiskt Tjernobyl, journalister för degenererade byrackor och han påstod att slovakiskt öl högst duger till att rengöra löständerna med. Också i boken bara sprutar denne moderne Svejk ur sig spydigheter. Om den nuvarande premiärministern Stanislav Gross får vi veta att han är primitiv och korrumperad, att han inte vet vem Henry Kissinger är och att den obildade Gross aldrig läst en bok men däremot broschyren Hur man blir rik.
  Politikerskvaller har en stor marknad i Tjeckien. Den mest sålda boken efter kommunismens fall heter Sju veckor som skakade borgen, är skriven av Premyslav Svora och handlar om vad som skedde bakom kulisserna i Vaclav Havels borg. Den boken sålde i 430 000 exemplar.
  För två månader sedan dömdes den tjeckiske förläggaren Michal Zitko till tre års villkorligt fängelse för att ha publicerat en tjeckisk översättning av Adolf Hitlers Mein Kampf. Domstolen i Prag ansåg att utgivningens syfte var att förtrycka mänskliga rättigheter. Men nu har Tjeckiens högsta domstol rivit upp domen med motiveringen att det inte var förläggarens syfte att aktivt stödja dem som tror på bokens innehåll.
  Här i Polen har en upplaga på 3 000 exemplar av Hitlers famösa bok nyligen tryckts. Också den utgivningen har förorsakat debatt.

Kjell Albin Abrahamson