Så lät det i P4 Blekinge under stormen Gudrun

4:52 min

Stormen fick effekter som än idag påverkar samhället, men allt började förhållandevis lugnt. Hör hur det lät det P4 Blekinges nyhetssändningar den åttonde januari 2005.

Hur minns du själv stormen? Kommentera gärna!

På förmiddagen den åttonde januari 2005 var en kraftig storm på väg, men SMHI nöjde sig vid det tillfället med en så kallad klass ett-varning. Den prognosen skulle snart visa sig vara rejält felaktig, för under eftermiddagen började det blåsa rejält.

Johan Nordström på räddningstjänsten i östra Blekinge beskrev läget under kvällen.

– Jag skulle uppmana folk att stanna inne så att de inte skulle få saker i huvudet, berättade han.

Massor av strömavbrott 
Hos länets kraftbolag hade man vid det här laget insett att någon klass ett-varning var det inte tal om. Larmen om strömlösa hushåll rasade in under kvällen och Håkan Gunnarsson, regionchef på vad som då hette Sydkraft, numera Eon, försökte vid 21-tiden ge en bild av läget. 

– Det ser mycket besvärande ut med massor av strömavbrott på i princip all landsbygd i hela länet, sade han till P4 Blekinge den kvällen. 

"Ganska förfärligt"
Senare på kvällen rapporterade P4 Blekinge om över 30 000 strömlösa hushåll i länet och att det skulle dröja åtminstone till måndagen innan strömmen var åter. Också det skulle visa sig vara en rejäl felbedömning då drygt 100 hushåll var strömlösa tre veckor efter stormen och vissa hushåll fick sina telefonledningar lagade först i mitten av mars. En av alla strömlösa var Gerd Sjögren i Sjuhalla utanför Karlskrona.

– Det var ganska förfärligt. Strömmen gick med detsamma på lördagskvällen, berättade hon för radions reporter. 

Inledningsvis var vi nog många som inte insåg vidden av det som inträffat och det fanns en förståelse för att man var strömlös. Men allt eftersom tiden gick började fler och fler inse vad som egentligen hänt och efter en tid vaknade också frustrationen.

Tvingades ha vakter
Det gick till och med så långt att Sydkraft tvingades anlita vakter för att skydda sin personal mot arga abonnenter och i slutet av mars öppnade en konstutställning som inledningsvis gick under namnet "Hata Sydkraft och Telia" men som senare bytte namn till "Älska Sydkraft och Telia". Men kraftbolagen jobbade på och såhär berättade grävmaskinisten Lars Karlsson om reparationsarbetet i skogarna: 

– Det ser hemskt ut. Otroligt mycket skog har blåst omkull, jag har aldrig sett så mycket, förklarade han för P4 Blekinge. 

I samband med all stormfälld skog fick vi också vad man skulle kunna kalla för en "kändisinsekt". Granbarkborren hotade att förstöra den stormfällda skogen och i P4 Blekinge skulle man de kommande åren få höra talas om borren många gånger. Nedgrävda elledningar blev också en effekt av stormen.

Drabbades ekonomiskt och mentalt
Allt som hände och alla som drabbades är hopplöst att få med i en tillbakablick som den här, men en sak blev efter hand tydlig. Många av skogsägarna drabbades stenhårt, inte bara ekonomiskt utan också mentalt. Ett livsverk var slaget i spillror och hos LRF-Sydost:s stödtelefon räknade Ann-Cathrine Carlsson med att man skulle ha att göra lång tid framöver. 

– Detta kommer hänga med oss väldigt lång tid framöver, sade hon dagarna efter stormen.