Stormen Gudrun - tio år senare

Minnessten för Gudrun avtäckt i Järanäs

1:33 min

Idag avtäcktes en minnessten för Gudrun i Järanäs. Vår reporter Per Brolléus fanns på plats för att bland annat prata med Lena Sommestad som då Gudrun svepte in över länet 2005 var miljöminister.

Idag är det exakt tio år sedan stormen Gudrun. Följ vår rapportering här.

På plats finns bland andra den dåvarande miljöministern Lena Sommestad:

– För hela regeringen var det här ytterligare en katastrof, det var ju två veckor efter tsunamikatastrofen så vi hade väldigt stort fokus på vad vi kunde göra för att hjälpa drabbade på bästa sätt, sedan uppkom en rad miljöfrågor, till exempel om man skulle få använda kemikaliebekämpning av olika slag i skogen, hur man skulle förvara virket och vilka konsekvenser det blev av detta även miljömässigt.

Hur viktigt är det att vi kommer ihåg det här?

– Det är väldigt viktigt. Det var en otrolig insats som gjordes av alla som drabbades, flera har vittnat om chocken och förtvivlan men också om hur man tillsammans kunnat bygga upp något nytt och rest sig och nu tio år efteråt ser vi framåt med tillförsikt och det här har varit viktiga lärdomar som vi kommer ha nytta av framöver.

Att prata om Gudrun är något även Ola Hemström, journalist på Sveriges Radio som uppmärksammat Gudrun vid flera tillfällen, tycker är viktigt:

– Det är viktigt att vi pratar om Gudrun, och framförallt om det jobbiga, men också att vi tittar framåt, för stormarna kommer igen, säger Ola Hemström vid minnesstenen i Järanäs.

En längre intervju med Ola Hemström hör du i ljudklippet nedan.