P4 DALARNA BLOGGAR

Att lyfta blicken från mobilen en stund

Ni sitter och tittar i den där telefonen mest hela tiden ni ungdomar. Så sa en man som satte sig bredvid mig på en bänk på stan för några veckor sedan. Han log när han sa det så jag kände mig inte alls påhoppad på något sätt. Men jag skämdes.

Idag bloggar P4 Dalarnas digitala redaktör, Helena Broström, om att lyfta blicken från mobilen.

Jag har själv reagerat på folk som går med mobilen under näsan hela tiden, folk som drar runt med fingret på den där lilla skärmen och som skriver och delar och pingar och duttar och surfar och spelar.

Jag har alltid tyckt att det varit lite drygt och blivit smått irriterad när folk jag möter går med ögonen fastklistrade på mobilen och inte ens orkar titta upp för att hälsa.

Och detta eviga spelandet och likeandet! Man bygger farmar och man krossar godis eller vad det nu är man gör. Och man gillar bilder och skriver Haha och gör smilys på än det ena än det andra. Du gör det. Jag gör det.

Och här satt jag nu, på en bänk på stan, med näsan i mobilen. Mannen bredvid mig skrattade till när han såg att jag blev lite röd om nosen, och undrade glatt vad jag letade efter i mobilen. Jag pep något om att jag inte letade alls utan bara försökte få tiden att gå. Han undrade om jag kom från Värmland och var i Värmland jag kom ifrån. Sedan visade det sig att hans mamma kom från en ort nära Årjäng i Värmland.

Och helt plötsligt hade jag helt glömt bort allt vad Instagram och Twitter och Facebook hette och där satt jag på en bänk, på stan och hade en trivsam diskussion med en äldre herre. Vi pratade tills det att hans telefon ringde. Vi sa god jul och jag gick för att träffa min vän för trevlig samkväm.

Men han fastnade lite hos mig den där herren på bänken. Och jag tänker faktiskt att jag är glad att han började prata med mig om "ungdomars" mobilvanor så att vi kunde prata om annat. Och så är jag glad över att han kallade mig ungdom, det gläder en snart-40-årig-småbarnsmor att höra.

För visst är det så, vi är många som lever ett liv via sociala medier mer än vad vi pratar med våra vänner, våra mammor, våra kärlekar, och - gud bevars - våra ungar. Mobilen som en gång var till för att få tag på varandra, kanske för att veta att våra kära mådde bra eller att någon kommit fram som den skulle efter en lång resa, den används mer idag för att visa upp våra måltider, våra barn, våra hem och våra vinkvällar. Vem visar vi upp det för? Vem bryr sig om vad jag äter? Eller att jag äntligen fått fart på den förbannade brasan?

Det är nytt år nu. Jag har inte gett några nyårslöften för sådana tror jag ändå inte på, men istället för att LOVA så ska jag FÖRSÖKA att: tänka på att grönsaker gör magen glad och att lyfta blicken från luren och leva i verkligheten i stället för i cyberrymden.

Men först måste jag lägga ut en bild på mina skor på Instagram....