Fransman i Blekinge: Låt bli att provocera

7:26 min

Efter dödsskjutningen på den franska tidningen Charlie Hebdo så har mycket av debatten handlat om yttrandefrihet. Läraren Pascal Deraed håller med men menar att det måste finnas gränser för hur mycket man kan provocera.

Han blev bestört när han fick höra om attentatet via vänner och familj i Frankrike igår. Ännu ett terrorattentat och denna gång riktat mot hans landsmän.

– Det är skrämmande, säger han och betonar att det nu finns en stor rädsla i landet för att en redan spänd situation ska eskalera. 

Han oroar sig för det samhälle hans barn ska växa upp i.

För mycket provokation
Pascal vill som många andra värna om yttrandefriheten men han är bekymrad över att man går över gränsen till ren provokation när man publicerar sådant som kan uppfattas väldigt kränkande.

– Man vet att om man gör sådana saker så är det självklart att det blir konsekvenser, säger han och drar kopplingar till hotet mot danska Jyllands-posten efter publiceringen av Muhammedbilderna 2005.

– De är väldigt rasistiska och det är inte svårt att fatta. Jag förstår inte varför de håller på så, tillägger han.

Det är inte islam
Pascal är katolik och vill inte att dessa handlingar ska ses som typiska för islam.

– Det är bullshit. Det står ingenstans i koranen att man ska ta död på folk, så det är en dålig ursäkt att lägga det på islam, fortsätter han.

Han hoppas att attentatet mot tidningen Charlie Hebdo inte ökar spänningarna gentemot muslimer i världen. Vad som behövs nu är att folk stannar upp och tänker efter, inte att det eskalerar i en negativ spiral, säger han.