Lotteriinspektionen polisanmäler spelautomater i bingohall

2:37 min

Lotteriinspektionen har polisanmält misstänkt brott mot lotterilagen på Gotland. I bingohallen i Visby saknar spelautomaterna tillstånd. Bingospelet har tillstånd, men inte de elektroniska spelmaskinerna.

Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen säger att eftersom just spelautomater är en spelform som väldigt lätt kan leda till spelmissbruk, så krävs det tillstånd för sådana automater - att de står under tillsyn.

Men så är alltså inte fallet för de elektroniska spelautomater som står i bingohallen i Visby. Det finns tillstånd beviljat av länsstyrelsen för själva bingospelet, men spelautomaterna i lokalen är illegala, anser Lotteriinspektionen.

Efter upprepade besök i bingohallen har Lotteriinspektionen tröttnat på att bara orda och skriva till Visby variantbingo att spelautomaterna saknar tillstånd, så nu har Lotteriinspektionen skärpt tonen och polisanmält den ansvarige för bingohallen, En förundersökning om misstänkt brott mot lotterilagen är inledd.

Om den ansvarige skulle dömas väntar sannolikt böter, men fängelse finns också i straffskalan. Upp till sex månader om brottet anses vara av normalgraden. Högst två år om brottet bedöms grovt.

Lotteriinspektionens samordnare när det gäller olagligt spel Marcus Aronsson, tänker att det är försvårande att Visby variantbingo uppmärksammats på sina otillåtna automater flera gånger och ändå inte tagit bort dem. I juli, oktober och december skedde kontroller, men spelautomaterna har fortsatt vara i bruk.

Lotteriinspektionen har anmält den "ansvarige" för Visby variantbingo. Det återstår att se om det stannar med en person som utreds. Marcus Aronsson säger att misstankarna i sådana här fall ibland kan riktas mot flera.

I Visby är en person ansvarig för att driva bingohallen åt en idrottsförening.

Samme person är engagerad i Bingohallar på ytterligare fyra platser i Sverige; Växjö, Nyköping, Mora och Hofors. Och han har en färsk dom mot sig från tingsrätten i Gävle om brott mot lotterilagen. Den domen är överklagad och har alltså inte vunnit laga kraft, men det är parallella fall.

P4 Gotland har talat med den ansvarige för de anmälda automaterna. Han anser att det inte rör sig om den sorts automater som kräver tillstånd. Han anser att det rör sig om en sorts icke tillståndspliktig verksamhet, "sidolotteri", till själva bingoverksamheten. Vi har sökt Visby AIK:s ledning för en kommentar, men de har bett att få avvakta med att ge sin syn på saken.