Allt fler kritiska röster inom Moderaterna

2:08 min

Föredetta partiledaren Bo Lundgren (M) varnar för hård intern kritik när Moderaterna kompromissar om politiken med Socialdemokraterna.
– Det blir väldigt svårt om det läggs från regeringen förslag som stöttar sig på Vänsterpartiet.

En dag kvar till Moderaternas extrastämma, där Anna Kinberg Batra förväntas bli vald till ny partiledare, och inom partiet höjs nu ännu fler kritiska röster mot den så kallade decemberöverenskommelsen. Det kommer invändningar från riksdagsgruppen och den förre partiledaren Bo Lundgren tycker att uppgörelsen är problematisk.

Ända sen den 27 december har det varit en flitig debatt om den så kallade decemberöverenskommelsen, och vad den egentligen betyder för svensk politik. Inom Moderaterna har kritiken framför allt kommit från tidigare partitoppar. Men nu kommer nu även invändningar från den moderata riksdagsgruppen.

– Ja för mig känns det jättesvårt om jag ska sitta och inte rösta när det kommer till utgiftspolitiken, kanske skattehöjningar och vad det kan komma för förslag. Att jag ska lägga ner min röst eller inte rösta det känns väldigt svårt, säger Isabella Hökmark, riksdagsledamot från Stockholms län

Även den förre moderatledaren Bo Lundgren tycker att överenskommelsen är problematisk och tror att det kommer att bli ett hårt tryck från allianspartiernas medlemmar när de borgerliga riksdagsledamöterna vid vårbudgeten tvingas lägga ner sina röster och släppa fram en rödgrön politik.

– Därför jag tror nämligen att det blir väldigt svårt om det läggs från regeringen förslag som stöttar sig på Vänsterpartiet, som går tvärs emot vad allianspartiernas väljare väntar sig, så kommer det att kännas märkligt om man inte stoppar såna förslag.

Ekot har talat med politiker både på lokal, regional och riksnivå, och de allra flesta står bakom överenskommelsen. Men många beskriver också att det finns delade känslor inom partiet, men att överenskommelsen ses som en väg ut ur ett parlamentariskt död-läge.

Ing-Marie Hansen Paulsson är förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län och positiv till decemberöverenskommelsen.

-- Det finns alltid många sätt att lösa ett bekymmer men jag tror ändå att vi får ha respekt för att i nuläget är detta ett av de bättre sätten att få stabilitet.

Riksdagsledamoten Isabella Hökmark tror inte att decemberöverenskommelsen kommer att diskuteras i morgon på Moderaternas extrastämma, men därefter räknar hon med en livlig debatt inom partiet.

– Jag förväntar mig att vi kommer att få en diskussion i riksdagsgruppen och stämmor och så vidare. Inte nu när vi ska välja ny partiledare, men senare, så att alla alliansens partiledare tar till sig av den här kritiken som faktiskt finns, säger Isabella Hökmark.