Åsikterna går isär om privat vård

1:55 min

Om privata vårdföretag utarmar välfärden eller utvecklar den. Åsikterna bland politiker i Uppsala går isär efter vår granskning av HVB-hemmens vinster.

– Det är helt fel att man tar ut vinster inom vård och omsorg. Problemet är att vi får mindre för våra pengar. Om varje skattebetalares krona kommer till verksamheten har vi glädje av det. Men inte om det går till vinster, säger Vänsterpartiets kommunalråd i Uppsala Ilona Szatmari Waldau.

Men vår granskning av 41 företag som driver HVB-hem i Uppsala län visar att några av dem gör stora vinster. Några på uppemot 40 procent av omsättningen. Snittet ligger på 10 procent vinstmarginal, alltså att var tionde krona som kommer in går till vinst.

En vinst är pengar som kan vara kvar i företaget. Men en del tas också ut av ägarna. Från de HVB-hem vi tittade på togs totalt 11 miljoner kronor ut till ägarnas fickor det senaste räkenskapsåret. Det är drygt en procent av omsättningen.

Så här säger Moderaternas kommunalråd i Uppsala Marta Obminska.

– Att göra vinst kan vara bra. Men det handlar om man tar ut vinsten själv. Eller om man till exempel återinvesterar vinsten, satsar på kompetensutveckling för personal, anställer fler, köper in utrustning eller samlar ihop en buffert för framtiden. Det är skillnad för mig. Men jag tycker att en procent i utdelning inte låter mycket, säger Marta Obminska (M).

Men Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau säger att de rödgröna i Uppsala ska satsa på att starta fler kommunala HVB-hem - och alltså minska andelen privata.

– Vi måste bli mycket bättre på att jobba upp en egen regi, i stället för att betala ibland överpriser på den privata marknaden.

Skulle det bli billigare för kommunen att driva det själv?

– Ja, det tror vi. Det kan bli dyrare i ett uppstartsskede. Men det blir billigare på sikt, så det kommer vi att satsa på, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

– Jag tycker det är tråkigt att deras fokus är driftsform, i stället för att se till de som bor där och kvalitén, säger Marta Obminska (M).