Forskning

Umeåforskare vill få robotar att lära sig saker

4:04 min

Robotar ska lära sig att göra fler saker på egen hand i framtiden. Umeåforskaren Benjamin Fonooni studerar hur det ska gå till. 

Fonooni studerar människors förmåga att lära sig nya saker, för att sedan kunna applicera det på robotar. 

Men hur mycket kan en robot egentligen lära sig? 

- Vi försöker nå en nivå så att robotarna kan lära sig precis som människor. Kanske kan det bli så på längre sikt. Men just nu har vi inte så mycket kunskap att vi kan bygga sådana system, säger han. 

Ni tror ändå att robotar kan bli verklighet i Västerbottens stugor och lägenheter. Vad kommer de att kunna göra för uppgifter?

- Redan nu finns robotar i våra hem, som robotdammsugare. De robotar som vi ser komma nu kommer att kunna hjälpa till att putsa fönster, eller hjälpa äldre som behöver påminnelser att ta medicin. Det finns många användningsområden, säger Thomas Hellström, som är Benjamin Fonoonis handledare på Umeå universitet. 

Vår IT-spanare Johan Ågren tror att de flesta av oss kommer äga en robot inom fem år, tror du att han har rätt?

- De som är intresserade kommer iallafall ha möjlighet att köpa en avancerad robot om fem år. Prognosen är att det kommer säljas ungefär 30 miljoner robotar de närmaste fem åren. För närvarande är de mest avancerade robotarna kanske lite för dyra för att kunna köpas av var och varannan människa, säger Hellström.