Stuehkie/Stockholm

Korrespondenten som skriver deckare om Sápmi

1:23 min

Han närde drömmar om att bli krigskorrespondent.
Men kärleken förde honom till Sverige - ett land som haft fred i 200 år.
Här hittade han istället ett annat konfliktområde som varken han eller hans läsare kände till, nämligen Norrland och Nordkalotten.
Nu har den franske korrespondenten Olivier Truc skrivit två böcker om renpoliserna Klemet och Nina - och fler är på gång.

Det är en ovanligt kylslagen dag när Olivier Truc möter upp vid spårvägshållplatsen i stockholmsstadsdelen Gröndal. En bitande nordan nyper i kinderna och snön yr i luften.

Vi skyndar oss till hans kontor i ett miljonprogramsområde några hundra meter längre bort.

Ett kontor fylld med böcker, mestadels om samer: faktaböcker, utredningar och romaner. Mitt på golvet står en gammaldags barnvagga, även den fylld med böcker.

På bokhyllan hänger även ett lasso, ett minne från en filmfestival i Kautokeino och lutad mot väggen en nyinköpt tavla från Anders Sunna.

Den samiska kulturen är starkt närvarande på kontoret - liksom i hans debutroman Fyrtio dagar utan skugga.

Det var förra året som Olivier Trucs debutroman 40 dagar utan skugga gavs ut i de nordiska länderna. En kriminalroman som utspelas i den norska Finnmarken under årets mörkaste dagar.

En nåjdtrumma stjäls från ett museum i Kautokeino och några dagar senare hittas en renägare mördad på fjället - båda öronen är bortskurna.

Renpoliserna Klemet Nango och Nina Nansen är de enda som sätter de bägge brotten i samband med varandra.

Inspirationen till boken kommer från en reportageserie och en film om renpolisen i Finnmark som han för omkring tio år sedan gjorde.

- Jag levde flera månader med renpoliserna på tundran och samlade på mig massor av bilder och berättelser. Jag tänkte först att det skulle bli en reportagebok, säger Olivier Truc, och knäpper med fingrarna:

-Det blev en deckare i stället!

Olivier Truc föddes i Frankrike 1964. Han har arbetat som journalist i 28 år och han drömde om att bli krigskorrespondent. Men kärleken förde honom till Sverige i stället - ett av jordklotets sämsta ställen före en krigskorre. Landet har ju haft fred i 200 år.

Olivier Truc hittade dock en helt annan, okänd värld som han inget visste om, nämligen Sápmi.

Sitt första reportage om samer skrev i samband med sametingsvalet 1997. Han besökte Stockholms stadshus som fungerade som vallokal, där han intervjuade en ung kvinna från Härjedalen som berättade om de markkonflikter som ledde till en 20 år lång rättsprocess.

Han reste till Härjedalen, och fick då för första gången upp ögonen för de konflikter och motstående intressen som präglar det samiska området.

-Det blev ett reportage som jag tror har präglat mig ganskla mycket. Jag upptäckte att Lappland var ett konfliktområde, säger Truc.

Olivier Trucs debutbok har översatts till 15 språk och sålt över 100 000 exemplar i Frankrike. Ett svenskt bolag har köpt filmrättigheterna.

Nu har hans andra roman om renpoliserna Klemet och Nina kommit ut på franska.

Boken heter Vargsundet på franska och utspelas i sundet med samma namn i nordligaste Finnmark. Boken kommer ut även i Sverige och Norge - men oklart när.

Olivier Truc säger att han i första hand skriver för att tillfredsställa sina egna intressen för goda historier. Men han är också medveten om att hans läsare i mellaneuropa inte har en susning om det samhälle han beskriver.

Därför drivs han också av att kunna ge läsarna mer än bara ett spännande kriminaldrama.

-Läsarna säger till mig att de lär sig mycket om en okänd kultur och en okänd region.

Sápmi ligger alltså Olivier Truc varmt om hjärtat - och han verkar inte tröttna.

Han planerar åtminstone fem böcker om renpoliserna och han har också börjat samla material för två historiska romaner som ska utspelas i norr.

- Jag längtar verkligen att börja skriva de historiska romanerna, säger han.

Jörgen Heikki
jorgen.Heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio