Fixargrupp ska hjälpa äldre i Eskilstuna

1:26 min

Det kan vara lättare sagt än gjort i bland att skruva i en lampa från en stege eller bära in utemöbler från balkongen. Men nu har den sociala verksamheten, Frivilligcentralen i Eskilstuna, dragit igång en fixargrupp åt kommunens äldre.

Gruppen består av åtta volontärer som hjälper äldre med olika insatser i vardagen. 

– Det finns många ensamma människor ute i samhället som inte har möjlighet att göra vissa saker, på grund av ålder eller andra begränsningar. De kanske inte heller har nära bekanta eller släktingar som kan hjälpa till. Då finns de här killarna i fixargruppen och hjälper till och bär ner stolar i källaren eller så, berättar Yvonne Litzen, vice ordförande i Frivilligcentralen.

Finns det några begränsningar på vilka uppdrag man kan be om hjälp med? 

– Man kan ju önska, vi har inte specificerat, men det beror lite på vad killarna har för kompetens.

Hur stort behov har det funnits, hur är intresset från de äldre?

– Vi startade det här i höstas, och alla har varit ute på ett eller två uppdrag. Det gäller ju att vi går ut och gör reklam också, alla har inte fått reda på att vi finns.

Vad beror det på tror du, att det finns behov av volontärer till de här uppdragen, att de inte faller inom den offentliga, kommunala omsorgen?

– Man prioriterar inte sådant här. Jag tror inte man är medveten heller om vad det finns för behov.

Frivilligcentralen i Eskilstuna startade sin verksamhet i Eskilstuna för ungefär tre år sedan och har i dag ungefär 85 aktiva volontärer. Centralen drivs av ideella organisationer bland andra Svenska kyrkan och frälsningsarmén.