Stor demonstration mot anti-islamska Pegida i Dresden

1:12 min

Tiotusentals människor, över 30 000 enligt lokala medier, demonstrerade i dag för öppenhet och tolerans i den tyska staden Dresden. Detta som en reaktion på de islamfientliga så kallade Pegida-demonstrationerna, som i just Dresden på sistone vuxit sig starka.

– Vi kan inte göra de senaste veckorna ogjorda, men från och med i dag kan vi i alla fall börja ta ställning, sa den populäre tyske schlagersångaren Roland Kaiser vid demonstrationen i Dresden i dag, för öppenhet och tolerans, och mot Pegida-rörelsen som fått så stor uppmärksamhet i staden på sistone.

Representanter för tyska muslimska förbund var i dag också samlade i Hamburg för att diskutera vad bland annat islamistisk extremism betyder för muslimernas situation i Tyskland.

I veckan kom en studie som till exempel visade att över hälften av alla tyskar ser islam mer som ett hot än som något berikande för landet.

– Det visar att det behövs än mer dialog och information, sa islamvetaren Katajun Amirpur till tv-kanalen ARD.

Pegida, som står för Patriotiska européer mot islamiseringen av väst, kommer ha nya demonstrationer i Dresden och på andra ställen i Tyskland på måndag.

Enligt tyska medieuppgifter har personerna bakom Pegida nu också ansökt om att organisationen ska få bli en formell förening.

De har dock hittills förnekat att de skulle vara på väg att bilda ett politiskt parti.