Nu har lyssnarna sagt sitt – ändra inte Svensktoppen!

3:16 min

Vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag avslutades omröstningen om hur länge en låt får ligga på Svensktoppen och idag presenterade programledaren Carolina Norén resultatet.

Med en överväldigande majoritet – över 48 procent – blev det en seger för långkörarna som nu får ligga hur länge som helst på listan, utan tidsbegränsning.

En som jublar idag är Magnus Uggla som i omröstningens slutskede tydligt tog ställning för linje två.

– Som den trogna svensktoppslyssnare jag är så kan jag konstatera att publiken är lika klok som jag. Man vill inte ha förändringar, det ska vara precis som det är. En bra låt är en bra låt –  den ska få ligga så länge som publiken vill och ingen på Sveriges Radio ska bestämma när en låt ska ut, säger Magnus Uggla.

Omröstningen har pågått sedan början av november och engagemanget har varit stort. Lyssnarna har röstat via webb, post, mail, telefon och under Svensktoppens egna mini valturné. Det är första gången i programmets historia som lyssnarna fått bestämma en regel.

– Visst hade jag en baktanke att det kanske var dags för en förändring, men efter att ha läst alla brev med motiveringar till varför vi inte ska ändra regeln, så har jag nu också blivit en solklar linje två-anhängare, säger Carolina Norén som var initiativtagare till omröstningen.

Fler artister som offentligt tagit ställning för linje två är till exempel Benny Andersson, Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Eric Saade.

– Att sätta en begränsning på en så’n sak känns jävligt mellanmjölk alltså. Om folket gillar en låt år ut och år in så ligger den låten där av en anledning, säger Eric Saade.

En av alla lyssnare som hört av sig uttrycker sig så här:

– Ska ministrar som valts av folket också bytas ut efter en viss tid? Skulle någon komma på tanken att tvångsnedflytta Malmö FF om de fortsätter vinna SM-guld i fotboll? Nä, så länge lyssnarna vill ha en låt på toppen ska den ligga där.

Svensktoppslistan lever vidare i oförändrad form  –  men idag blev det tronskifte, då Amanda Jensen avancerade till första plats med ”When we dig for gold in the USA”.

De tre alternativ lyssnarna valt mellan:

Linje Ett – Det införs en tidsbegränsning på ett år. Artist och låt premieras med en Svensktoppstårta, men därefter blir det ”tack och hej”.

Linje Två – Det blir ingen tidsbegränsning, en låt får fortsätta att ligga hur länge som helst.

Linje Tre – Eget förslag på antal veckor.