Terrordåden i Frankrike

Här manifesterar världsledarna mot våldet

2:06 min

I Paris har människor samlats till en stor marsch mot våld och för demokrati, efter den gångna veckans blodiga attentat där sammanlagt 20 människor dött.

Bland de världsledare som deltar finns Benjamin Netanyahu från Israel, palestiniernas Mahmoud Abbas, och Tysklands Angela Merkel.

Marschen inleddes klockan 15 och ett 50-tal stats- och regeringschefer från flera länder deltar. 5 500 poliser och militärer ska skydda kortegevägen i Paris.

Flera manifestationer för att hylla de oskyldiga dödsoffren i veckans terrorattacker hålls även på andra håll. Bland annat utanför den judiska kosherbutik i östra Paris, där fyra män sköts ihjäl.

– Det är hemskt och en katastrof för demokratin, säger Elisa om terroristdådet i kosherbutiken där hon själv brukade handla.

– Lyckligtvis har vi en regering som försöker göra något och det är bra, men faran finns fortfarande där, säger hon.

Mannen som sköt fyra judiska män i matbutiken just för att de var judar, pratade med en radiostation efter dådet där han sa att han ville hämnas västs jakt på terrorister i Syrien och Mali.

Och attentatsmännen som sköt tolv personer intill och på en tidningsredaktion hävdade att de samarbetade med al-Qaida i Jemen.

De ägde en stor mängd mycket grova vapen.

Utanför matbutiken är stämningen  dämpad, förutom blommor har många med sig franska flaggor.

Fler och fler människor har strömmat till platsen, även den franske premiärministern.

Många är judar, men Darfal Chaffey är muslim. Han är här för att fördöma terrorismen.

– Vi får inte ge efter för de islamistiska terroristerna, eller idioterna, säger Darfa. Han menar att terorister är för islam vad fotbollshuliganer är för fotbollslagen.

I dagens stora manifestation, en marsch för demokrati och mot våld genom centrala Paris, förväntas hundratusentals människor delta. Elisa är en av dem.

– Ja, vi måste visa terroristerna att vi inte är rädda. Rädda människor är svaga och dem vill terrorister utnyttja, säger Elisa.