Pegida startas i Sverige av Dan Park-gallerist

3:42 min

En svensk version av antimuslimska Pegida har startats på Facebook. Daniel Poohl på den antirasistiska stiftelsen Expo säger att det är för tidigt att prata om en "rörelse".

– Att samla människor på en Facebook-sida är inte samma sak som att ha en rörelse. Det återstår att se ifall det här överhuvudtaget lyckas etablera sig som en rörelse i Sverige. Vi vet av erfarenhet hur försöken att importera engelska organisationen English Defence League till andra länder misslyckades. Det blev aldrig lika stort som i England, säger Daniel Poohl, VD på den antirasistiska stiftelsen Expo.

Pegida, som står för patriotiska européer mot islamiseringen av väst, startades i höstas i Tyskland, med manifestationer mot invandring, i synnerhet av muslimer. I staden Dresden har man rönt störst framgångar, då man nu senast lyckades samla uppåt 18 000 personer. I andra tyska städer där manifestationer har genomförts, rapporteras det dock tvärtom att motdemonstranterna varit fler till antalet.

Henrik Rönnquist är före detta gallerist och har gjort sig ett namn genom att ställa ut kontroversiella konstnärer. När han hade galleri på Södermalm i Stockholm lät han ställa ut Lars Vilks rondellhundar och på sitt galleri i Malmö hade han en utställning med den kontroversiella gatukonstnären Dan Park. Den utställningen skulle sedermera sluta i att både han och Dan Park dömdes för hets mot folkgrupp.

Hans nya projekt är att ta Pegida-rörelsen till Sverige, Norden och Storbritannien. Än så länge är svenska Pegida en Facebook-sida med drygt 7000 gilla-markeringar. Facebook-sidorna för Pegida Norge och Danmark följs av väsentligt färre.

Men en första manifestation ska i alla fall genomföras ikväll i Oslo.

Det är den så kallade "islamiseringen" som Pegida reagerar mot, säger Henrik Rönnquist.

– Svenska traditioner och våra värdegrunder blir åsidosatta. Vår kultur blir åsidosatt.

På vilket sätt då?

– Vi kan börja med en enkel sak som att man inte alltid kan ha skolavslutningar i kyrkor, att vi hela tiden slår ner oss, att vi ska ta bort Tintinböcker och det ändras i Kalle Ankas julafton. Det finns ju andra saker också. Hur det ser ut med våldtäkter och det att kvinnor ska gå i burqa.

Det finns väl ingen statistik på vilken tro människor som begår våldtäkter har?

– Man kan ju se på ursprunget. Det är ingenting som är typiskt för oss svenskar, säger Henrik Rönnquist.

I motsats till Henrik Rönnquist och Pegida, kallar Daniel Poohl på den antirasistiska stiftelsen Expo idén om en "islamisering" för "parodisk". Det är en del av en politisk berättelse som kräver mycket lite för att bekräfta sig själv, anser han.

– Man kan väl till att börja med konstatera att Europas muslimer är en väldigt marginaliserad och liten minoritet, så i den bemärkelsen blir det förstås smått parodiskt när man varnar för något slags stundande maktövertagande nästan. Det är en politisk berättelse och den berättelsen behöver ganska få bevis för att hållas vid liv. Det räcker som sagt med att man plockar bort en scen ur Kalle Anka på julafton för att liksom lägga till nya kapitel till den här berättelsen.

För Henrik Rönnquist är dock rädslan verklig. Han beskriver mångordigt vad som utgör exempel på "islamisering". Skjutningen i Paris, terrorism i allmänhet, moskébyggen, medias bevakning av den senaste tidens moskébränder.

Men framförallt är svenska traditioner i fara, säger Henrik Rönnquist.

– Vi hoppas ju att vi får fira jul i framtiden också, men det börjar ju se ganska oroligt ut, det är därför Pegida finns, säger han.