Recept på soppa med kyklingbuljong

Buljong - ny trend i USA

Den nya hälsotrenden i New York är bone broth eller buljong som det heter på svenska. Linnea Johansson som är festfixare i New York och som är på tillfälligt besök i Sverige är lite skeptisk till den nya trenden. Men om man lägger till lite i buljongen så att det blir en soppa då blir det bättre, säger hon. 

Lyssna på Ylvas intervju med Linnea Johansson om buljong. 

-- Det här handlar om långkok, verkligen långkok. Man gör sin egna buljong. Det öppnade en takeaway-butik i New York med buljong och kön är väldigt lång, berättar Linnea. 

Hon berättar att en kamrat fick förbättrad mage, bättre hår och högre energi när hon drack buljong så det testade Linnea. 

– Jag är ingen expert på det här utan man kan se det som ett trendsspan, säger Linnea Johansson och eftersom hon är kock gjorde hon hellre en soppa med grönsaker i. 

Mai-Lis Hellenius, som är livsstilsprofessor säger att det alltid brukar finnas något bra i olika dieter men det är inget som ensam kan ge stora effekter. Det är fortfarande ändrade vanor som att röra på sig och äta rätt som ger den största effekten. En kopp buljong lär inte kunna ge skillnad, säger hon. 

Så här gör du bone broth, buljong på kyckling 

Lägg ett kycklingskrov (helst från en ekologisk kyckling) i en stor gryta. Täck med vatten, cirka 5 centimeter över skrovet. Lägg i en nypa salt och en grovt hackad gul lök och gärna några persiljekvistar. Koka på låg värme under lock i minst 4 timmar eller tills vätskan reducerat till cirka hälften. Sen har du bone broth eller buljong på svenska.

Desto längre det hela kokar desto mer nyttigheter får du i buljongen, så var inte rädd för att låt det puttra på länge. När det är klart, sila av benen och använd buljongen.

Linnea Johanssons bone broth soppa med grönkål och quinoa
7 deciliter buljong
3 deciliter quinoa
1 gul lök, fint hackad
3 deciliter hackad grön- eller svartkål
1 matsked smör
salt och peppar
1 kryddmått cayennepeppar
1/2 tärning grönsaksbuljong
Fint riven parmesan till garnering

1. Koka quinoa enligt instruktionerna på paketet.

2. I en stor kastrull, smält smöret på medium värme. Fräs lökhacket tills det blir genomskinligt. Slå över buljongen och tillsätt grönsaksbuljongtärningen. Låt koka i 15 minuter på svag värme.

3. Tillsätt quinoa, grönkål och cayennepeppar/salta/peppra efter smak. Låt puttra i 5 minuter. Servera med riven parmesan.