Branschen kräver tuffare tag mot skrotgängen

1:57 min

Anslutna inom skrotbranschen vill se helt kontantfri hantering och ett återinfört skrothandlartillstånd. Som Ekot rapporterade i morse ser polisen växande problem med kriminella gäng som allt mer infiltrerar oseriösa företag i branschen.

Den största illegala handeln gäller häleri gentemot privatpersoner och handeln med stöldgods mot kontant betalning. Det förklarar Felix Lindberg, ledamot i branschorganisationerna Återvinningsindustrierna och Svenska Järn.

– Det är sådana som inte är branschanslutna. De har bara kriminellt uppsåt. De handlar sådant material av privatpersoner som privatpersoner inte kan inneha.

Uppsalapolisen har beskrivit hur kriminella gäng i ökande omfattning stjäl men också handlar med allt från vanligt metallskrot till stoppning i bilstolar. Material som kanske ska destrueras kan ge inkomster om det dumpas i naturen istället för lämnas till återvinningsanläggningar.

– Det kostar mycket att ta hand om miljöfarligt avfall och om det är några som fuskar med det kan de tjänar rätt så mycket pengar, säger polisinspektör Johan Boström vid Uppsalapolisen.

Polisens bild är att kriminella grupperingar på flera håll i landet intresserar sig för att gå in i avfallshanteringen. Det sker alltså bland icke branschanslutna företag som mindre bilskrotar, vilka i antal nu kan vara uppemot 2 000 spridda över landet, enligt Felix Lindberg.

– Ja, det är ytterst små volymer, men de delas upp på en jättestor mängd små företag som inte står under några som helst koder eller etiska regler.

Illegal handel med skrot och miljöfarligt avfall underlättas av kontanthanteringen som det nu dock finns ett förslag om att förbjuda inom branschen till nästa år. Men branschen själv ser fler möjliga åtgärder.

– Vi vill ifrån branschens sida att man går längre och även inför skrothandlartillstånd för att ge polisen en bättre möjlighet att besöka skrothandeln, säger Felix Lindberg, ledamot i branschorganisationerna Återvinningsindustrierna och Svenska Järn.

– Det hade man tidigare och då hade vi ett oerhört bra samarbete med polisen där poliserna visste vilka anläggningar de skulle besöka och när. Och man hade det inne i sin rondering. I dag så är det oerhört svårt för polisen att gå in på en skrotanläggning utan kraftfulla misstankar.