Sajten spred att terrorattacken var fejk

1:28 min

"Terrorattacken i Paris är en lögn." Så löd rubriken i en av artiklarna på hemsidan halmstadmoske.se under förra veckan. De beskriver det själva som ett socialt experiment.

På hemsidan stod det att terrorattentatet i Paris var fejkat och det styrkte man med olika youtube-klipp. Till exempel tyckte man att det var konstigt att det inte kom blod från polismannen som blev skjuten av terroristerna. Gärningsmännen hade också glömt kvar ett ID kort i sin bil vilket man tyckte var ytterligare ett bevis på att terrorattacken var fejkad. Den artikeln fick stor spridning på nätet.

Men nästa dag tog hemsidan halmstadmoske.se tillbaka alla påståenden om att attacken skulle vara en lögn och menade istället att de genomförde ett socialt experiment för att testa hur människor kommer reagera om man skriver någonting som går emot vad övrig media berättar.

De skrev också att halmstadmoske.se tar avstånd från terrorism.

P4 Halland har varit i kontakt med en tidigare skribent för hemsidan som berättar att man bara ville testa gränserna för yttrandefriheten genom ett socialt experiment och att man inte förnekar att människor ska ha dött i attacken.

På hemsidan där artiklarna är publicerade står det att sidan inte administreras av Islamiska barn- och kulturföreningen som har sin moské på Fredsgatan i Halmstad, och att hemsidan inte är kopplad till någon moské överhuvudtaget utan bara ska ses som en informationskälla för Halmstads muslimer.

Men samtidigt finns det mycket som tyder på att hemsidan Halmstadsmoske.se faktiskt tillhör islamiska barn- och kulturföreningen, bland annat genom att sidan är länkad från kommunens föreningsregister och att det finns en karta på hemsidan under fliken "kontakta oss" där adressen till föreningens moské är markerad.