Allt fler lever med skulder som de aldrig kan betala

3:07 min

Allt fler i Sverige är skyldiga pengar som de inte kan betala tillbaka. Idag finns det fler än 100 000 personer i Sverige som har så stora skulder att de troligen aldrig kan betala tillbaka pengarna. Men det finns gratis hjälp att få.

Klicka på texten för att läsa mer

Elin Siroiney jobbar på Kronofogdemyndigheten. Hon berättar att det är allt fler som lever med stora skulder under väldigt många år, kanske hela sitt liv.
- Det är den här gruppen som inte kommer ur våra system som blir fler. Vi jobbar väldigt aktivt med att försöka få dem att ta tag i sin situation och flytta över dem till exempelvis skuldsanering, säger Elin Siroiney som är teamchef på Kronofogdemyndigheten.

Skulderna växer
När du inte har råd att betala dina räkningar brukar skulden bli större för att du måste betala ännu mer pengar i räntor och förseningsavgifter. Skulder som inte betalas hamnar till slut hos Kronofogdemyndigheten som ska försöka få in pengarna. Fler än 100 000 personer i Sverige har haft skulder hos Kronofogden i mer än 20 år och verkar aldrig bli av med skulderna.

Lätt att bli skuldsatt
Nästan vem som helst kan drabbas, tror Elin Siroiney på Kronofogdemyndigheten:
- Detta är helt vanliga människor. Det vi ser som en gemensam nämnare för de allra flesta det är att det har hänt någonting i livet. Det kan vara en skilsmässa, man förlorar arbetet, sjukdom till exempel, och så har man inte ork eller kunskap att ställa om ekonomin efter det som har hänt och så börjar man kanske ta lån för att få pengar, sen går det väldigt fort att få stora skulder, säger Elin Siroiney.

Det finns gratis hjälp
Många kommununer har en budget- och skuldrådgivare. Det är en person som du kan gå till gratis för att få hjälp med att göra en ekonomisk plan. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan också hjälpa dig med att skriva en ansökan till Kronofogden om att få så kallad skuldsanering. De som beviljas skuldsanering måste betala tillbaka så mycket som möjligt i fem år, berättar Elin Siroiney:
- Man får göra ett förslag om skuldsanering där man redogör för hur man har hamnat i den här situationen och hur det ser ut idag. Sen gör man en betalplan. Man ska betala så mycket som man kan i fem år. Det som sedan är kvar av skulderna, det skrivs av, förklarar Elin Siroiney.

Skulden tas bort
De som får skuldsanering slipper alltså att betala mer på sina skulder efter fem år. Ungefär 25 000 skuldsatta personer runt om i landet skulle kunna få sådan här skuldsanering om de ansökte om det, tror Kronofogdemyndigheten.

Många skuldsatta mår dåligt
De som har mycket skulder skäms ofta för det och mår dåligt av att hela tiden vara skyldiga pengar. För dem kan det förändra livet att få hjälp med skulderna, menar Elin Siroiney:
- Det betyder otroligt mycket att få skuldsanering. Det är ofta väldigt skamfyllt att hamna i en svår ekonomisk situation. Det leder ofta till psykisk och fysisk ohälsa och det är mer än en ekonomisk rehabilitering, man rehabiliterar hela människa på något sätt och så får man ju tänka på att många som söker skuldsanering är föräldrar så det är ju en ekonomisk rehabilitering för alla i familjen. Hela familjen mår bättre när någon får hjälp ut ur sina skulder, säger Elin Siroiney, på Kronofogdemyndigheten till Sveriges Television.