"Ryssland ser svensk-finskt försvarssamarbete som ett hot"

1:07 min

Ett tätare försvarssamarbete mellan Sverige och Finland ses inte med blida ögon av Ryssland. Det uppfattas snarare som ett hot eftersom båda länderna samarbetar med försvarsorganisationen Nato. Det säger den ryske journalisten och försvarskommentatorn Alexander Golts.

– Alla militära samarbeten mellan europeiska länder som har partnerskap med Nato uppfattas som ett militärt hot av Ryssland, säger han.

Alexander Golts pekar på att eftersom ryska militärstrateger tror att Natos mål är att omringa Ryssland med militära baser är de mycket misstänksamma mot militärt samarbete mellan grannländer som också samarbetar med Nato.

Nervositeten hos rysk militär har ökat sedan den stora Nato-konferensen i Wales förra året, säger Alexander Golts. Då fick både Sverige och Finland en särskild status som ger möjlighet till ett fördjupat samarbete och inflytande i Nato, utan att länderna själva är medlemmar.

– Under Wales-mötet framkom det att Finland och Sverige har en speciell relation med Nato. Det gör ryska strateger rätt nervösa, säger han.