Hultqvist om samarbetet med Finland: "Vi menar allvar"

1:08 min

Sverige och Finland tar ett steg närmare en försvarsallians i och med ett djupare samarbete mellan länderna. Försvarsminister Peter Hultqvist säger i dag att han gärna ser att arbetet fördjupas väldigt djupt och väldigt långt.

– Jag tycker att det här är en rätt så omfattande agenda. En hög ambition som också i praktiken visar att vi nu menar allvar med det här, säger Hultqvist.

Det fördjupade samarbetet mellan Sverige och Finland innebär bland annat gemensamma flygövningar, så kallad cross border training, gemensamma ubåtsjaktsövningar och ett informationsutbyte mellan det svenska försvarsdepartementet och finska ministeriet.

Peter Hultqvist vill inte spekulera i om det fördjupade samarbetet kommer att leda till en finsk-svensk försvarsallians, men ÖB Sverker Göransson säger att dagens besked är en förutsättning för en framtida allians mellan Finland och Sverige.

– Om man bygger det här steg för steg så bygger vi ju förutsättningar efter de här politiska besluten som de sen kan ta ställning till och gå ytterligare ett steg.

Finlands försvarsminister Carl Haglund utesluter för egen del inte att försvarssamarbetet i framtiden inte bara gäller i fredstid utan också vid kriser.

– Vi är inne i någon typ av dejtingstadie i vårt förhållande och om det sen blir någon typ av förlovning eller giftermål återstår att se men man ska inte dra förhastade slutsatser i såna här sammanhang.