Krisande bolaget som får ekonomin i Kina att darra

1:07 min

I Kina har fastighetsbolaget Kaisa fått stora ekonomiska problem. Företaget kunde i slutet av förra veckan inte betala ränta till sina utländska investerare. Nu har flera investerare, bland annat Bank of China, gått till domstol och krävt att Kaisas tillgångar ska frysas.

Kaisa har ytterligare en knapp månad på sig att lösa situationen. Därför fick beskedet att vissa investerare gått till domstol många att höja på ögonbrynen.

Samtidigt har myndigheterna i Shenzhen frusit ett antal av företagets projekt, av oklar anledning. Rykten cirkulerar även om att företagets nu tidigare ordförande är ett mål i regeringens antikorruptionskampanj.

Om så är fallet kan det hela vara ett sätt för politiska och ekonomiska rivaler att ta kontroll över företaget.

Det är även oklart om regeringen kommer låta företaget kollapsa. Det finns redan en stor fastighetsbubbla i Kina, och den får inte spricka.

Den kinesiska ekonomin vilar till ohälsosamt stor del på fastighetssektorn. Om bubblan spricker skulle konsekvenserna för Kina, och för världen, att bli allvarligare än de blev när fastighetsbubblan i USA sprack 2008.

Om Kaisa går i konkurs finns det en risk att det skulle kunna leda till en än värre kris i fastighetssektorn, som redan gått trögt den senaste tiden.