Knarkförsäljaren i tingsrätten

2:17 min

Nu på morgonen startade rättegången mot den Skövdebo som tros ha försett ett stort antal ungdomar med narkotika under förra året.

Mannen, som är i 20-årsåldern, greps i centrala Skövde i oktober, då han ska ha uppträtt märkbart påverkad på stan. En husrannsakan hemma hos honom visade sig sedan bli bingo för polisen.

Dels påträffades en del otillåtna preparat, men framförallt hittade polisen facebook-konversationer och sms i mannens mobiltelefon som var intressanta. Där kunde man se hur mannen sålt framförallt cannabis till ett stort antal personer i området - den yngste var 15 år vid köptillfället.

Efter att gjort upp affärerna på bland annat facebook så levererades sedan narkotikan vid platser som Mörkekorset och Vasaskolan i Skövde.

I konversationerna på facebook används olika kodord som "kristaller" och "X2:or" - något som åklagaren hävdar i själva verket är olika typer av droger. Men den misstänkte har under rättegången i dag hävdat att det faktiskt handlat om snökristaller och att X2 är en bil.

– Det är inget konstigt att han försöker komma med en alternativ förklaring. Han vill ju inte åka dit för det här. Men det är inte särskilt trovärdigt, säger kammaråklagare Sofia Karlsson under en paus i förhandlingen.

Totalt ska 14 åtalaspunkter avhandlas under två och en halv dag i rättsalen. Vår reporter Pernilla Wadebäck finns på plats och rapporterar under dagen.