Grön märkning räddar inte regnskogen

2:05 min

Palmolja, ett billigt vegetabiliskt fett har fått hård kritik för att orsaka omfattande regnskogsskövling. Branschens svar har blivit att införa en hållbar standard för palmolja. Men nu kritiserar forskare strategin för att vara verkningslös i bevarandet av regnskogarna.

Palmoljan, som återfinns i livsmedel, schampo, tvål och biobränslen, har fört med sig omfattande skövling av regnskog för att ge plats för plantager. De senaste  åren har avverkningstakten i Indonesien  ökat och är nu högst i världen, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. 

För att minska skogsförstöringen gick plantageägare, miljöorganisationer och stora livsmedelsföretag, däribland flera svenska, för tio år sedan ihop och skapade frivillighetsorganisationen RSPO. Organisationens uttalade mål är att i grunden förändra den utskällda palmoljebranschen genom att göra hållbar palmolja till norm. Efter tio års arbete är nu 18 procent av världens palmolja hållbar enligt RSPO. 

RSPO-medlemmar förbinder sig att inte hugga ner orörd regnskog, men i de skogsområden som RSPO tackar nej till avverkas istället träden av andra aktörer, som utgör 82 procent av marknaden. Dessa aktörer satsar inte på hållbar palmolja och säljer inte heller till Europa, som är den enda stora köparen av hållbar olja. 

Därför riktar nu agronomen och sociologen Denis Ruysschaert i en artikel i tidskriften Ecological Economics hård kritik mot RSPO. Han menar att organisationen är verkningslös för att få stopp på förstörandet av skogar, som bland annat är hem för utrotningshotade orangutanger. 

Daniella Morley, informatör på RSPO, är medveten om frustrationen med långsamma framsteg - men det betyder också att vi gör ett grundligt jobb, menar hon.