Blogginlägg påstod att terrorattacken mot Charlie Hebdo var lögn

Hemsidan halmstadmoske.se skrev i helgen ett inlägg som påstod att terrorattacken i Paris var en stor lögn. Nu säger de att det var ett socialt experiment.

På en hemsida som kan vara kopplad till en moské i Halmstad gjordes ett blogginlägg om att terrorattacken i Paris var en lögn.

Blogginlägget har nu blivit borttaget men efter att ha blivit spritt på nätet har hemsidan nu gått ut med att det hela var ett socialt experiment för att testa yttrandefriheten, rapporterar SVT.

Konspirationer vanliga efter katastrofer

Erik Åsard är professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han berättar att det är vanligt att folk konspirerar efter katastrofer.

-- Det tycks finnas ett behov hos vissa att skapa motberättelser mot etablissemanget. Kanske beroende på en allmän oppositionslusta, kanske för att man betvivlar allt vad makten säger eller kanske för att de använder konspirationsteorierna som vapen mot vad de ser som en arrogant överhet.

"Han borde blöda mer"

”Ligger man skottskadad på gatan bör man blöda kraftigt, gör man inte det så borde något komma ut efter skott i huvudet på nära håll. Skjutvapnet är även riktat åt fel håll...”.

Så står det i blogginlägget som syftar till filmen på när polisen Ahmed blir skjuten utanför Charlie Hebdo i Paris under terrorattacken.

Stämmer oftast inte

Erik Åsard har sysslat med ämnet i flera år och har ännu inte hittat någon konspirationsteori som varit sann.

– De konspirationstroende brukar hävda att teorierna stämmer. Men det vanliga är att sådana teorier är påhittade och sällan eller aldrig stämmer överens med verkligheten. Jag har sysslat med ämnet i åtskilliga år och ännu inte funnit någon teori som varit i närheten av de verkliga skeendena.