Kräver nytt beslut om vargjakt

0:58 min

Jägareförbundet Dalarna vill att länsstyrelsen omgående fattar ett nytt beslut om vargjakt i länet. Detta efter att Naturvårdsverket igår sagt nej till licensjakten.

Naturvårdsverket anser att länsstyrelsens beslut inte var tillräckligt väl underbyggt utifrån de krav som ställs i jaktförordningen. Jägareförbundet är kritiskt till länsstyrelsens jobb och vill ha ett nytt, bättre underbyggt beslut. Och det snabbt.

--För att det ska finnas acceptans för rovdjursförvaltningens trovärdighet, är det helt nödvändigt med förvaltningsjakt på varg, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Länsstyrelsen Dalarna prövade i år en ny väg med andra formuleringar för att få igenom licensjakten. De föll dock inte i god jord hos Naturvårdsverket, som sa nej till jakten.  

Stig-Åke Svensson, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet, tycker att Naturvårdsverkets beslut är märkligt.

– Ser vi det mot att de släpper fram ett beslut i Värmland där man ska skjuta 24 djur, och vi åtta, men ändå motiverar de sitt avslag med att vi inte tagit hänsyn till bevarandestatusen. Det är för mig en gåta.

Länsstyrelsen utreder nu möjligheten att fatta ett nytt beslut om licensjakt, med andra motiveringar. Besked kommer inom några dagar. Och jägarna i länet är beredda att jaga direkt, säger Thomas Björklund.

– De har en klar beredskap för det och jag tror en jakt kan gå igång på bara någon dag.